lauantai 9. tammikuuta 2010

”400 miljoonaa” vuotta vanhat jalanjäljet horjuttavat Tiktaalikin asemaaTiktaalikin piti lopullisesti todistaa darvinistinen evoluutio. Toisin kävi. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Nature julkaisi Ellesmeren saarelta Pohjois-Kanadasta löydetyn Tiktaalikin huhtikuussa 2006. Tätä ”375 miljoonaa” vuotta vanhaa kalaa juhlittiin pitkään maaeläinten ja kalojen välimuotona.

Evolutionistit tosin unohtivat populaarilehdissä kertoa, että Tiktaalik roseae kuuluu samaan varsieväisten (Sarcopterygii) luokkaan kuin Latimeria chalumnae, joka on fossiliiaineiston perusteella ajoitettu osapuilleen yhtä vanhaksi (380 miljoonaa vuotta).

Myös Latimerian piti olla välimuoto, mutta asia mutkistui, kun ensimmäinen elävä yksilö löydettiin vuonna 1938. Sittemmin eläviä varsieväkaloja on löydetty parisensataa. Toisin kuin darvinistit aprikoivat, yksinään niistä ei käytä eviään kävelemiseen.

Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakan mukaan Tiktaalik oli ”kala, joka pystyi tekemään punnerruksia.” Tätä ei tosin voida päätellä itse fossiilista, mutta darvinistit ovat ennenkin täydentäneet tutkimustietojen puutteita tarinoilla.

Nature julkaisi vastikään tutkimuksen, joka haastaa Tiktaalikin aseman. Varsovan yliopiston fossiilisten jalanjälkien asiantuntija Grzegorz Niedźwiedzki, Uppsalan yliopiston paleontologi Per Ahlberg ja kollegat raportoivat Puolasta löytyneistä neliraajaisen eläimen fossiloituneista jalanjäljistä, jotka on ajoitettu 395 miljoonan vuoden ikäisiksi.

Ne eivät ole kalan jalanjäljet.

Löytö horjuttaa Tiktaalikin asemaa. Jokin eläin on toisin sanoen kävellyt maalla ennen kuin varhaisin kala nousi maihin.

Tiktaalikista on tullut ikoni, joten ei ole ihme, että jotkut darvinistiset eläintutkijat suhtautuvat erittäin kriittisesti uuteen löytöön.

Vesa Vanhalakalla on tapana räväyttää näyttävä juttu aina silloin, kun tiedemaailma uutisoi löydöstä, jonka (siinä vaiheessa) voidaan tulkita tukevan darvinistista evoluutiota. Mutta kun löydetään vanha fossiili, joka käytännössä falsifioi darvinismin, Vanhalakalla on tapana pysytellä vaiti.

Kun Ardipithecus ramidus eli Ardi julkaistiin viime vuonna, Vesa Vanhalakka kirjoitti Aamulehteen kokosivun jutun löydöstä. Hän on mainostanut myös Tiktaalikia, mutta voi käydä niin, ettei hän nyt tohdi käsitellä tämän kalavanhuksen maineen himmenemistä.

Sic transit gloria mundi.


Lähde:

Dalton, Rex. 2010. Discovery pushes back date of first four-legged animal. Nature News (6.1.). http://www.nature.com/news/2010/100106/full/news.2010.1.html