lauantai 16. tammikuuta 2010

Pikkuruinen elävä fossiili löytyi AustraliastaIschnura heterosticta on yleinen Australiassa asuva sudenkorento. Kuva: Fir0002/Flagstaffotos, Wikipedia. Nyt löydetty korento on huomattavasti harvinaisempi.
Joel Kontinen

Eläviä fossiileja löytyy yhä enemmän. Uusi tulokas on Victorian osavaltiossa Kaakkois-Australiassa yhä viihtyvä sudenkorento, jonka siipien kärkiväli on vain 22 millimetriä.

Hemiphlebiidae –heimoon kuuluva korento, joka on saanut nimekseen Ancient Greenling Damselfly, tunnetaan ainoastaan 250-300 miljoonan vuoden ikäisiksi arvioiduista kerrostumista Brasiliasta ja Venäjältä. Sillä ei ole lainkaan eläviä sukulaisia.

“Elävää fossiilia ei löydy ihan joka päivä käytännöllisesti katsoen omalta takapihalta,” sanoo tutkija Di Crowther.

Näitä pieniä korentoja elää nyt muutamia satoja. Ne on luokiteltu uhanalaisiksi.

Evoluutio määritellään monesti muutokseksi, mutta pikkuruiset sudenkorennot ovat pysytelleet sudenkorentoina, kalmarit kalmareina, varsieväkalat varsieväkaloina, mollukkiravut mollukkirapuina ja tuatarat tuataroina koko sen ajan kun dinosauruksista piti tulla lintuja ja varhaista nisäkkäistä ihmisiä.

Elävät fossiilit tukevat selvästi Genesiksestä tuttua lajiensa mukaan –periaatetta. Lajit pysyttelevät itsepintaisesti samanlaisina. Edes kuvitteelliset vuosimiljoonat eivät ole saaneet niitä muuttumaan dramaattisesti.Lähde:

Smith, Bridie. 2010. Found: fossil-linked, listed damselfly. The Age (5.1.)
http://www.theage.com.au/national/found-fossillinked-listed-damselfly-20100104-lq67.html