sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Etiikan professori: Delfiinejä tulisi pitää ”ei-inhimillisinä” persooninaPullonokkadelfiini. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Etiikan professori Thomas White on herättänyt keskustelua ehdottamalla, että delfiinejä tulisi pitää ”ei-inhimillisinä” persoonina.

Delfiinit ovat kieltämättä älykkäitä ja oppivaisia eläimiä, mutta niiden pitäminen persoonina kertoo enemmän ehdotuksen tekijän maailmankuvasta kuin itse pullonokkadelfiineistä.

Eläinaktivistit ovat ennenkin yrittäneet nostaa eläimiä liki ihmisten tasolle. Simpanssi nimeltä Matthew Hiasl Pan nousi otsikoihin ympäri maailmaa, kun sen asemaa puitiin Itävallan korkeimmassa oikeudessa tammikuussa 2008. Oikeus tosin eväsi siltä henkilön oikeudet.

Kesäkuussa 2008 Espanjan parlamentin ympäristövaliokunta myönsi isoille apinoille rajoitetut ihmisoikeudet, esimerkiksi oikeuden elämään ja vapauteen.

Valitettavasti eläinten oikeuksien puolustajat monesti vähättelevät ihmisoikeuksia. Heidän ideologiansa kumpuaa darvinistisesta evoluutiosta, jonka mukaan ihminen ei ole yhtään sen arvokkaampi kuin kirkon rotta. Bioetiikan professori Peter Singer, älyllisesti rehellinen ateisti, esimerkiksi sanoo, että on eettisempää surmata ihmislapsia – jopa 28 vuorokautta näiden syntymän jälkeen – kuin syödä eläinten lihaa.

Delfiinikeskustelu on syytä nähdä tästä perspektiivistä.

Delfiinien pitäminen vankeudessa, esimerkiksi Särkänniemessä, herättänee toisinaan jopa enemmän keskustelua kuin syntymättömien lasten surmaaminen taloudellisista syistä.

On valitettavaa, että delfiinejä on kohdeltu kaltoin. Mutta ongelma ei ratkea sillä, että nostamme ne ihmisten tasolle samalla kuin poljemme syntymättömien ihmisten oikeuksia. Voimme antaa delfiinien olla eläimiä ja silti suhtautua niihin eettisesti.


Lähde:

Edwards, Lin- 2010. Scientists say dolphins should be treated as non-human persons. Physorg.com. (6.1.)
http://www.physorg.com/news181981904.html