tiistai 12. tammikuuta 2010

Ilmasto muuttuu – minijääkausi alkaa?Maapallon ilmasto näyttää muuttuvan nopeammin kuin Al Gore aavisti – tosin kylmemmäksi. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Potkukelkat ja lumikolat kannattaa viimeistään nyt raahata autotallin perältä pihalle. USA:n kansallinen lumen ja jään tutkimuskeskus (US National Snow and Ice Data Centre) ennustaa, että lumituiskuja ja pakkastalvia on tiedossa vielä ainakin pariksikymmeneksi vuodeksi.

Tutkimuskeskuksen mukaan Pohjoisen jäämeren jää on vuodesta 2007 lisääntynyt 26 prosenttia.

Uudet luvut saavat Al Goren teesit näyttämään varsin kummallisilta. Vielä joulukuussa 2008 ilmastonmuutoksen isähahmon roolin omaksunut USA:n entinen varapresidentti Gore ennusti Saksan televisiossa, että viiden vuoden kuluttua Pohjoinen jäämeri lainehtii kesällä vapaana.

Kööpenhaminan ilmastokonferenssissa hän tosin sanoi, että arktinen jää sulanee vasta kesällä 2014.

Uudet ennusteet perustuvat Tyynenmeren ja Atlantin vesien lämpötilan normaaliin vaihteluun. YK:n ilmastopaneelin IPPC:n jäsen professori Mojib Latif kertoo varoittaneensa kylmenemisestä jo vuonna 2008. Hän kehitti kollegoineen keinon mitata valtameren lämmön noin kilometrin syvyydestä pintaveden asemesta.

Latifin mukaan ehkä puolet ilmaston lämpenemisestä on johtunut merivirroista, jotka olivat tavallista lämpimämpiä vuodesta 1980 vuoteen 2000. Nyt on vuorossa viileneminen.

Wisconsonin yliopiston johtava ilmakehätutkija professori Anastasios Tsonis sanoo, että kylmät ja lämpimät jaksot vuorottelevat 20-30 vuoden välein myös eteläisellä pallonpuoliskolla.

Latif ja Tsonis eivät kiistä sitä, että ilmasto on lämmennyt viime vuosisatana, mutta heidän mukaansa tutkijoiden on otettava huomioon myös ilmaston normaalit vaihtelut.

Tämä on päässyt Al Gorelta ja monelta ilmastotutkijalta unohtumaan.

Lähteet:

Stanglin, Doug. 2009. Gore: Polar ice cap may disappear by summer 2014. USA Today (14.12.). http://content.usatoday.com/communities/ondeadline/post/2009/12/gore-new-study-sees-nearly-ice-free-arctic-summer-ice-cap-as-early-as-2014/1

Rose, David. 2010. The mini ice age starts here. Daily Mail (10.1.) http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1242011/DAVID-ROSE-The-mini-ice-age-starts-here.html