perjantai 22. tammikuuta 2010

Vihreiden korvausteologiaNicolas Poussin (1600-luku): Kultaisen vasikan palvonta. Kuva Wikipediasta. Luonnosta on tullut aikamme kultainen vasikka.Joel Kontinen

Siinä teemme syntiä, että ajelemme mökeillemme autolla”, Satu Hassi kirjoitti Lapsen maailma-lehdessä viime joulukuussa.

Vihreiden europarlamentaarikko Hassi toi julki sen, mitä monet olivat jo pitkään ounastelleet: ympäristöliike alkaa yhä enemmän muistuttaa uskontoa.

Klassisen korvausteologian kannattajat uskovat, että kristityt ovat syrjäyttäneet Israelin Jumalan valittuna kansana. (Ajatuksen teologiset perusteet ovat varsin heikot.) Vihreät menevät monta askelta pidemmälle. Heidän korvausteologiassaan Äiti Maa on korvannut Isä Jumalan. Emme siis Hassin mukaan tee syntiä Jumalaa vaan luontoa vastaan.

Apostoli Paavali kirjoitti tällaisesta korvausteologiasta jo kaksi vuosituhatta sitten: ”He ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa” (Room. 1:25). Tällaisen palvonnan kielteiset seuraukset näkyivät selvästi Roomassa. Ne näkyvät myös aikamme Suomessa esimerkiksi moraalin heikkenemisenä.

Raamatun mukaan meidän tulee toki viljellä ja varjella maata. Jumala antoi ihmiselle tämän mandaatin jo Genesiksessä, eikä Hän ole vieläkään kumonnut sitä. Mutta luonnonsuojelu ja luonnon uskonnollinen palvonta ovat kaksi täysin eri asiaa.