lauantai 16. tammikuuta 2010

LiveScience: Uskonnottomat ovat taipuvaisempia palvomaan julkisuuden henkilöitä kuin uskovaisetElvis Presley vuonna 1970. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Viime viikolla tuli kuluneeksi 75 vuotta Elvis Presleyn syntymästä. LiveScience julkaisi sen kunniaksi artikkelin julkimoiden palvonnasta, josta Elviskään ei jäänyt täysin osattomaksi.

Toimittaja Jeanna Bryner pohtii LiveSciencen jutussaan, millaiset ihmiset palvovat pop-tähtiä ja muita julkisuuden henkilöitä ja millaisissa tilanteissa. Persoonallisuuden ja mielentilan lisäksi palvontaan vaikuttaa hänen mukaansa myös yksilön uskonnollisuus tai pikemminkin sen puute.

Psykologi James Houranin mukaan mitä vähemmän uskonnollinen joku on, sitä todennäköisemmin hän palvoo julkisuuden henkilöitä. Uskonnottoman on helpompi palvoa Jeesuksen sijasta esimerkiksi George Clooneytä.

Ihmisellä näyttää siis olevan tarve palvoa. Kristitty kohdistaa palvonnan Jumalaan. Uskonnoton taas korvaa tämän taipumuksen palvomalla toista ihmistä tai esimerkiksi luontoa.

Jos sinusta tuntuu siltä, että julkimoita palvotaan liikaa yhteiskunnassamme, lääkettä on saatavilla: kristinusko pitää tällaisen palvonnan aisoissa.

Elvis Presleyn tausta oli hyvin kristillinen. Hän esitti hengellisiä lauluja myös uransa huipulla. Esimerkiksi He Touched Me on hyvin evankelioivaa gospelia.Lähde:

Bryner, Jeanna. 2010. As Elvis Turns 75, Celebrity Worship Alive and Well. LiveScience (7.1.). http://www.livescience.com/culture/elvis-presley-celebrity-worship-100107.html