lauantai 16. tammikuuta 2010

”Evoluutio suosii karskeja miehiä”Apinatarinat voivat hyvin, esimerkiksi Aamulehden mielipidepalstalla.
Joel Kontinen

Emeritusprofessori Markku Ojanen pohtii Aamulehdessä suomalaista miesihannetta ja päätyy siihen, että media painottaa miesten karskeutta.

Kiltit miehet eivät menesty avioliittomarkkinoilla, koska ”evoluutiopsykologien mukaan - - karskit miehet antavat kuvan, että he pystyvät huolehtimaan naisestaan ja lapsistaan.”

USA:n tiedeakatemian jäsen Philip Skell varoitti tällaisesta tarinoinnista The Scientist -lehdessä vuonna 2005:

Luonnonvalinta tekee ihmisistä itsekeskeisiä ja aggressiivisia – paitsi kun se tekee heistä altruistisia ja rauhantahtoisia. Tai luonnonvalinta tuottaa viriilejä miehiä, jotka levittävät siementään innokkaasti – paitsi kun se suosii miehiä, jotka ovat uskollisia suojelijoita ja elättäjiä. Kun selitys on niin joustava, että se selittää minkä tahansa käyttäytymisen, sitä on vaikea testata kokeellisesti.

Toisin sanoen: kun kaikki mahdollinen tai jopa mahdoton selitetään darvinistisilla mekanismeilla, evoluutio menettää loputkin uskottavuutensa.


Lähteet:

Ojanen, Markku. 2010. Miehen pitää olla karski. Aamulehti 16.1., B18.

Skell, Philip S. 2005. Why do we invoke Darwin? Evolutionary theory contributes little to experimental biology. The Scientist 19(16):10 (29.8.) http://www.discovery.org/a/2816