torstai 5. maaliskuuta 2009

Evoluutio tuottaa edistystä?Evoluutiotieteilijä saattaisi tässäkin nähdä sukulaissielun.


Joel Kontinen

Charles Darwinin juhlavuosi on kirvoittanut näkemysten vaihtoa Aamulehden mielipidesivulla. Viimeksi meille kerrottiin, että evoluutio on ”tuottanut valtavaa edistystä maataloudelle, lääketieteelle ja teknologialle.”

Kiinnostava väite. Ja lisää seuraa: ”Dna-tiede on jo osa arkielämäämme oikeuslääketieteessä, tautien diagnosoinnissa ja hoitamisessa.”

Mutta mitä tekemistä tieteen kehityksellä on evoluution kanssa? Ei mitään. Nykytieteen juuret ovat kristinuskossa ja rationaalisessa jumalakuvassa. Tieteen suuret pioneerit olivat tunnustavia kristittyjä.

Vuonna 2005 USA:n tiedeakatemian jäsen Philip Skell, joka on Pennsylvanian valtionyliopiston emeritusprofessori, vastusti juuri tällaisia perättömiä väittämiä The Scientist lehdessä.

Professori Skell on tunnettu kemisti ja antibiootitutkimuksen uranuurtaja. Hän kritikoi tapaa, jolla darvinistisia selityksiä käytetään tiedejulkaisuissa:

Luonnonvalinta tekee ihmisistä itsekeskeisiä ja aggressiivisiä – paitsi kun se tekee heistä altruistisia ja rauhantahtoisia. Tai luonnonvalinta tuottaa viriilejä miehiä, jotka levittävät siementään innokkaasti – paitsi kun se suosii miehiä, jotka ovat uskollisia suojelijoita ja elättäjiä. Kun selitys on niin joustava, että se selittää minkä tahansa käyttäytymisen, sitä on vaikea testata kokeellisesti.

Mielikuvitukseen perustuvat selitykset ovat juurtuneet niin syvälle evoluution maailmaan, että niitä on välillä vaikea edes huomata.

Vaikka Theodosius Dobzhansky aikoinaan väitti, ettei biologiaa voida ymmärtää ilman evoluutiota, Skellin mukaan koko käsite on käytännössä turha. Darvinistisella evoluutiolla ei ollut mitään tekemistä hänen tutkimustyönsä kanssa.


Skell kysyi seitsemältäkymmeneltä huippututkijalta, miten evoluutio on vaikuttanut näiden tutkimustyöhön. Kaikki olivat sitä mieltä, ettei se vaikuttanut lainkaan.

Darvinistiset olettamukset ovat toisinaan pikemminkin hidastaneet tieteen kehitystä.
Lähteet:

Skell, Philip S. 2005. Why do we invoke Darwin? Evolutionary theory contributes little to experimental biology. The Scientist 19(16):10 (29.8). http://www.discovery.org/a/2816

Virtanen, Antti. 2009. Jostain syystä evoluutiotiede tuottaa edistystä. Aamulehti 5.3. B16.