sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Ällistyttävä fossiililöytö - tursasTursaat ovat vastustaneet darvinistista evoluutiota pitkän, pitkän ajan. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Tursaat ovat yllättävän älykkäitä pääjalkaisia (Cephalopoda). Ne tunnetaan kahdeksasta lonkerostaan - niiden englanninkielinen nimi octopus tulee kreikan kielen sanasta oκτάπους (‘kahdeksanjalkainen’) - ja kyvystä ruiskuttaa mustetta niitä saalistavia eläimiä kohti, siitä nimi mustekala. Vankeudessa tursaat ovat avanneet lonkeroillaan purkkeja ja karanneet muitta mutkitta akvaarioista.

Palaeontology –tiedelehti julkaisi hiljattain tutkimuksen ällistyttävästä fossiililöydöstä – viisi fossiloitunutta tursasta. Tämä on äärimmäisen harvinainen löytö.

Tursaat koostuvat enimmäkseen lihaksesta ja nahasta. Kuolleesta tursaasta ei yleensä jää mitään jälkipolville. ScienceDaily toteaakin, että tällaisen löydön todennäköisyys on häviävän pieni. Ennen tätä löytöä vain yhden ainoan tursaslajin tiedettiin säilyneen ja senkin fossiloituneita yksilöitä oli löytynyt vähemmän kuin mitä tursailla on lonkeroita.

Tursaat löydettiin Libanonista kerrostumasta, jonka otaksutaan muodostuneen liitukaudella. Niiden iäksi on arvioitu 95 miljoonaa vuotta.

Fossiilit ovat säilyneet niin hyvin, että jopa niiden muste ja imukupit näkyvät. Berliinin vapaan yliopiston (Freie University Berlin) tutkija Dirk Fuchs, joka osallistui tutkimusraportin laatimiseen, sanookin, että yhtä fossiileista on miltei mahdoton erottaa nykyisin elävistä tursaslajeista.

Löytö kertoo, että tursaat ovat pysytelleet nykytursaiden näköisinä ällistyttävän kauan. Iänmääritysmenetelmät eivät ole absoluuttisia, koska ne perustuvat olettamuksiin, joita ei voida testata ja näin osoittaa pitävän paikkaansa.

Tursaslöytö haastaa darvinistisen evoluution. Monien muiden elävien fossiilien, esimerkiksi varsieväkalan , tuataran ja molukkiravun tavoin ne ovat vastustaneet darvinistista muutosta hämmästyttävän kauan.

Tursaiden on täytynyt kuolla jossain katastrofissa. Todennäköisin selitys on vuoden kestänyt globaali tuhotulva, josta kerrotaan Genesiksessä eli 1. Mooseksen kirjassa. Nooan ajan vedenpaisumus on tarjonnut juuri sopivat olosuhteet tursaiden säilymiseen.


Lähde:

Cretaceous Octopus With Ink And Suckers -- The World's Least Likely Fossils. ScienceDaily 18. 3. 2009.
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090317111902.htm