lauantai 28. maaliskuuta 2009

Kriittinen ajattelu sallitaan Texasin kouluissaTexasin lukioissa saa tarkastella darvinistisia selityksiä kriittisesti. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen


Texasin high schooleissa ei enää tarvitse opettaa evoluutiota dogmaattisesti. Opiskelijoille ei enää sanota, mitä heidän tulee ajatella vaan heidän odotetaan arvioivan ja jopa kritikoivan evoluution todisteita, esimerkiksi yleistä polveutumista, luonnonvalintaa ja mutaatioita, jotta he oppivat ajattelemaan kriittisesti.

Texasin osavaltion koululautakunta hyväksyi uudet opetusnormit 27.3. Opiskelijoita kannustetaan ajattelemaan kriittisesti. Hieman kapulakielisen päätöksen mukaan opiskelijan tulee:

Kaikilla tieteenaloilla analysoida, arvioida ja kritikoida tieteellisiä selityksiä käyttämällä empiirisiä todisteita, loogista päättelyä sekä kokeellista ja havainnollista testausta, myös näiden tieteellisten selitysten tieteellisten todisteiden kaikkien puolien tarkastelua opiskelijan kriittisen ajattelun rohkaisemiseksi.

Opiskelijoiden oletetaan myös analysoivan ja arvioivan fossiiliaineistoa ja solun mutkikkuutta.

Darvinistit ovat jo ehtineet valittaa, että päätökset ovat kreationistien juoni saada luomisoppi luonnontieteen opetukseen.

Totuus on hieman toisenlainen. Kuten tohtori John West Discovery Institutesta selitti: “Texas on lähettänyt selvän viestin siitä, että evoluutiota pitäisi opettaa tieteellisenä teoriana, joka on avoin tarkastelulle, eikä pyhänä dogmina, jota ei voida kyseenalaistaa.”


Lähteet:

Simon, Stephanie. 2009. Texas Opens Classroom Door for Evolution Doubts. Wall Street Journal (27.3.)
http://online.wsj.com/article/SB123819751472561761.html

Smith, Anika. 2009. Texas Improves on Strengths and Weaknesses Language in Science Standards on Teaching Evolution. Evolution News and Views. (27. 3.). http://www.evolutionnews.org/2009/03/texas_improves_on_strengths_an.html#more