tiistai 24. maaliskuuta 2009

Outoelämää maapallolla?Fyysikko Paul Davies maailman tiedefestivaaleilla v. 2008. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Elämää ei kannata etsiä ulkoavaruudesta. Sitä kannattaa etsiä maapallolta. Näin Arizonan yliopiston professori Paul Davies valisti yleisöään AAAS:in (American Association for the Advancement of Science) tiedepäivillä Chicagossa helmikuussa.

Davies vihjaisi, että planeetallamme saattaa olla muutakin elämää kuin se, minkä me tunnemme. Tällaista ”outoelämää” (weird life) voi hänen mielestään piileskellä myrkkyjen saastuttamissa järvissä, syvänmeren kuumissa lähteissä, autiomaissa, suolajärvissä tai runsaalle ultraviolettisäteilylle altistuvissa paikoissa. Niiden etsintä tulisi Daviesin mukaan halvemmaksi kuin pienten vihreiden miesten etsiminen ulkoavaruudesta.

Davies leikittelee ajatuksella, että elämä on voinut syntyä useammin kuin kerran maapallolla. Näkemys on ongelmallinen, koska elämä voi syntyä vain elämästä. Spontaani elämän synty on mahdottomuus.

Charles Darwin
jo unelmoi pienestä lämpimästä lammikosta, ja sen jälkeen monet muutkin ovat ilmaisseet spekulaatioitaan, mutta elämän synty on naturalistiselle tieteelle edelleenkin arvoitus.

Se, että AAAS:in tiedepäivillä esitelmöidään outoelämästä, kertoo pikemminkin nykytieteen alennustilasta (tai Daviesen sensaatiohakuisuudesta) kuin aidosta halusta tehdä tiedettä.

Mutta kun Jumala työnnetään syrjään, niin tilalle otetaan joukko villejä spekulaatioita.

Lähteet:

Morgan, James. 2009. Alien life ’may exist among us’. BBC News 16.2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7893414.stm


Vanhalakka, Vesa. 2009. Toinen elämänmuoto voi lymytä lähempänä kuin uskotkaan. Aamulehti 24.3. B19.