perjantai 15. tammikuuta 2010

Uusi tutkimus: Simpanssin ja ihmisen Y-kromosomit ”eroavat hirvittävästi” toisistaanIhmisen ja simpanssin geneettistä samankaltaisuutta on pitkään pidetty todisteena evoluutiosta. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Simpanssin (Pan troglodytes) ja ihmisen Y-kromosomit ”eroavat hirvittävästi" [horrendously] toisistaan. Näin David Page, Whitehead Institute for Biomedical Researchin tutkija, ilmaisi asian. Page on johtanut simpanssin genomin sekvensointia.

Page kollegoineen julkaisi tutkimuksen simpanssin ja ihmisen Y-kromosomien eroista Naturen verkkoversiossa 13.1.

Tulokset saavat darvinistien selitykset ihmisen ja simpanssin genomien samankaltaisuudesta näyttämään perin oudoilta. Tutkijat huomasivat, että simpanssin Y-kromosomissa on vain 2/3 ihmisen vastaavista geeneistä tai geeniperheistä ja 47% proteiineja koodaavista elementeistä.

Simpanssit ovat siis olleet äärimmäisen huolimattomia.

30 prosentilla simpanssin Y-kromosomista ei ole lainkaan vastinetta ihmisen vastaavassa kromosomissa. Lisäksi 30 prosenttia ihmisen Y-kromosomista ei vastaa ollenkaan simpanssin Y-kromosomia.

Luonnontieteelliset museot ja oppikirjat ovat pitkään mainostaneet ihmisen ja simpanssin geneettistä samankaltaisuutta. Populaarikirjallisuudessa puhutaan monesti 1-2 prosentin eroista. Tämä johtuu siitä, että verrattavat osat on valittu tarkasti.

Uusi tutkimus synnyttänee joukon valittuja selityksiä. Jo nyt sanotaan, että evoluution on täytynyt muuttaa simpansseja todella nopeasti.

Eroilla voi olla huomattavasti parempi selitys: genomit ovat alun alkaenkin olleet hyvin erilaisia. Genesiksestä tuttu lajiensa mukaan on edelleenkin varsin varteenotettava selitys.

Lähde:

Buchen, Lizzie. 2010. The fickle Y chromosome. Chimp genome reveals rapid rate of change. Nature News (13.1.)
http://www.nature.com/news/2010/100113/full/463149a.html