lauantai 30. tammikuuta 2010

Kyselytutkimus: ”ET ei uhkaa uskontoa”ET ei New Scientistin mukaan uhkaa uskontoa. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Kun tieteessä ei juurikaan tapahdu, populaarilehdet ryhtyvät spekuloimaan. Tuorein esimerkki on New Scientistin viehtymys ulkoavaruuden elämään. Viime viikolla lehti pohti, miten avaruusolioiden kanssa tulisi kommunikoida. Nyt vuorossa on ET:n vaikutus uskontoon.

Lontoon Royal Societyssä käsiteltiin viime tiistaina kyselytutkimusta, jossa kartoitettiin ihmisten käsitystä siitä, miten elämän löytyminen avaruudesta vaikuttaisi heidän uskoonsa. Systemaattisen teologian professori Ted Petersin laatimaan tutkimukseen vastasi 1300 ihmistä lähinnä USA:ssa. He edustivat eri uskontoja, joskin osa piti itseään uskonnottomina.

ET:n löytyminen ei juurikaan vaikuttaisi buddhalaisten uskoon. Roomalaiskatolilaisista vain 8 prosenttia arveli, että se heikentäisi heidän uskonnollista vakaumustaan. Protestantitkaan eivät oleta sen tekevän loppua heidän uskostaan. Prosentti uskonnottomista tai ateisteista arveli löydön vaikuttavan heidän ”uskoonsa”.

Pienistä vihreistä miehistä on joka tapauksessa tullut uskonnollisen palvonnan kohteita. Suurin syyllinen lienee darvinistinen evoluutio.

New Scientist kertoi myös astrobiologi Paul Daviesin näkemyksistä. Hänen mukaansa Jeesus tuli pelastamaan ihmiskunnan eikä delfiinejä, neandertalinihmisiä tai ET:itä. Hänen mukaansa ulkoavaruuden elämä voi uhata kristillistä uskoa.

Aidon kristillisen maailmankatsomuksen mukaan neandertalinihmiset ovat ihmisiä, Aadamin jälkeläisiä, siinä missä Paul Davieskin. Raamattu ei puhu mitään maapallon ulkopuolisesta elämästä, joten kannattanee jättää spekulaatiot sikseen.

New Scientist olisi myös voinut pohtia, miten ateismille tai uskolle evoluutioon käy, jos ilmenee, että ulkoavaruudessa ei olekaan älyllistä elämää.


Lähde:

Griggs, Jessica. 2010. Religion could survive discovery of ET, survey suggests. New Scientist (26.1.) http://www.newscientist.com/article/dn18437-religion-could-survive-discovery-of-et-survey-suggests.html?DCMP=NLC-nletter&nsref=dn18437