lauantai 11. huhtikuuta 2009

Tulevaisuuden ennustaminen: mitä Raamatun profetiat kertovatBenjamin West: Jesajan huulten voitelu tulella (1782). Jesaja ennusti Messiaan kärsimyksen ja kuoleman tarkasti 700-luvulla eKr. Maalaus Bob Jones –yliopiston galleriassa. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen


Tulevaisuuden ennustaminen ei aina ole helppoa. Monilta taloustieteilijöiltä jäi nykyinen taantuma ennakoimatta. Mutta historia tuntee myös ennustuksia, jotka ovat toteutuneet hämmästyttävän tarkasti.

En tarkoita Nostradamuksen enkä muiden ennustelijoiden tuotoksia vaan Raamatun profetioita. Kun tutkimme Jeesuksen Kristuksen elämää ja vertaamme sitä siihen, mitä Vanhan testamentin profeetat ennustivat satoja vuosia ennen Hänen lihaksituloaan, meillä on syytä hämmästyä.

Ainakin, jos olemme älyllisesti rehellisiä.

Miika (5:1) ennusti Messiaan inkarnaation ja synnyinpaikan:

Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana.

Jesaja ennusti hämmästyttävän tarkasti Jeesuksen elämän yksityiskohtia. Kokonainen luku (53) kuvaa Hänen kärsimyksiään ja kuolemaansa, jopa sen, että Hänet haudattiin rikkaan miehen hautaan.

Israelin kuningas Daavid ennusti ristiinnaulitsemisen sekä useita muita yksityiskohtia Jeesuksen kuolemasta, kuten esimerkiksi vaatteiden jakamisen arpomalla (Psalmi 22):

Koirien lauma saartaa minut, minut ympäröi vihamiesten piiri. Käteni ja jalkani ovat runnellut, ruumiini luut näkyvät kaikki. Ilkkuen he katsovat minuun, jakavat vaatteeni keskenään ja heittävät puvustani arpaa.

Nykyisen kirkkoraamattumme kääntäjät eivät aina ole valinneet tarkkoja sanamuotoja. Niinpä edellisen jakson runteleminen olisi voitu kääntää lävistämiseksi.

Daavid kirjoitti tämän 1000 vuotta ennen Kristusta. Juutalaiset teloittivat suurrikolliset kivittämällä.

Ristiinnaulitseminen oli roomalaisten tapa teloittaa rikollisia. Rooma perustettiin 250 vuotta Daavidin ajan jälkeen, mutta hän jo näki Messiaan kuoleman ja kavaltamisen (psalmi 41) sekä myös ylösnousemuksen (psalmi 16).

Sakarja ennakoi Jeesuksen tulon Jerusalemiin rauhanruhtinaana:

Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa.

Sakarja ennusti, että Hänet kavallettaisiin 30 hopearahasta. Profeetta myös kertoi, mitä kolikoille tehtäisiin sen jälkeen.

Raamatun profetiat ovat mykistyttävä todiste Jumalan sanan luotettavuudesta. Raamatussa on 300 suoraa ennustusta Messiaasta. Todennäköisyys, että kaikki toteutuisivat yhdessä ihmisessä hänen elinaikanaan, on häkellyttävän pieni: 1: 84 000 000 000 . . . 000 (nollia on 131 kappaletta).