maanantai 13. huhtikuuta 2009

Varhaiset galaksit kasvoivat liian nopeastiM104 Sombrerogalaksi. Kuva: NASA.Joel Kontinen


Big bang on saanut uuden ongelman: galaksit kehittyvät liian nopeasti. Tähystäessään viittä kaukaista galaksiklusteria Havaijin Subaru-teleskoopilla astronomit yllättyivät huomatessaan, että ne eivät lainkaan vastanneet heidän odotuksiaan galaksien kehityksestä.

Nature julkaisi hiljattain Liverpoolin John Moores yliopiston tutkijan Chris Collinsin ja tämän kollegojen tutkimuksen galaksien yllättävän ripeästä kehityksestä.

Viiden miljardin vuoden ikäisiksi arvioidut galaksit olivat massaltaan suunnilleen yhtä suuria kuin suurimmat galaksit nykyisessä universumissa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun big bang on vaikeuksissa. Alan Guth kehitti kosmisen inflaatioteorian selittämään, miksi universumi on lämpötilaltaan yllättävän homogeeninen. Kierregalaksien olemassaolo on jo sinänsä mysteeri. Niiden ei pitäisi pystyä säilyttämään muotoaan miljardeja vuosia.

Myös omassa aurinkokunnassamme on taivaankappaleita, jotka eivät sovi yhteen miljardien vuosien kanssa, esimerkiksi komeetat , Merkuriuksen magneettikentän heikkeneminen ja Saturnuksen kuu Titan.Lähde:

Hand, Erich. 2009. Early galaxies surprise with size. Nature News (1.4.) http://www.nature.com/news/2009/090401/full/news.2009.225.html