torstai 16. huhtikuuta 2009

Helsingin Sanomat heräsi – vihdoinkin - ja kertoi USA:n teekutsuistaBostonin alkuperäiset teekutsut vuodelta 1773. Intiaaneiksi naamioituneet siirtolaiset kippasivat teetä mereen. Nathaniel Currierin kivipiirros (1846). Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Teekutsuista on USA:ssa tullut kevään ilmiö. Valtamedia vaikeni niistä pitkään, mutta nyt näyttää Helsingin Sanomatkin jo havahtuneen. Yksityiskohdat ovat tosin vielä hieman hukassa.

15. huhtikuuta on USA:ssa tax day eli veroilmoituksen viimeinen jättöpäivä. Tänä vuonna tuo päivä oli myös tuhansien teekutsujen päivä. Kutsuilla protestoitiin korkeita veroja vastaan. Joidenkin arvioiden mukaan teekutsuja järjestettiin 2049 kaupungissa ja niihin osallistui yhteensä yli 15, 4 miljoonaa ihmistä. Kaikki eivät siis edelleenkään pidä Barack Obaman ja demokraattien veropolitiikasta.

Valitettavasti media on kiinnostuneempi mellakoista, joissa poltetaan autoja, kivitetään poliiseja ja rikotaan ikkunoita, kuin kymmenien tuhansien ihmisten rauhallisista mielenilmauksista.

Washington D.C:ssä tosin muutama teepussi päätyi valkoisen talon nurmelle, mutta se tuskin aiheutti suurta tuhoa.

Obaman viimeaikaiset seikkailut ovat muutenkin herättäneet keskustelua. Hän esimerkiksi kumartui miltei kaksinkerroin tervehtiessään Saudi-Arabian kuningasta Lontoossa, ja Turkissa käydessään hän vähätteli USA:n kristillistä perinnettä.

Kun kirjoitin teekutsuilmiöstä 17.3., moni piti asiaa uskomattomana - koska valtamedia ei vielä tuolloin ollut vihjaissut asiasta. Nyt (16.4.) esimerkiksi Google. fi –haulla ”tax day tea party” tulee jo kuusi miljoonaa osumaa.

Teekutsut näyttäisivät olevan ruohonjuuritason liike. Mukana on republikaanien kannattajien lisäksi myös demokraatteja ja pienpuolueiden tukijoita.

Yhteisenä tekijänä on pelko USA:n keskushallinnon liiaksi paisuneesta vallasta ja haluttomuus kuunnella tavallisia amerikkalaisia. Nyt "we the people" haluaa äänensä kuuluville.

Tässä vielä Lloyd Marcusin Tea Party Anthem, josta on tullut liikkeen tunnuslaulu.


Lähde:
Mykkänen, Pekka. 2009. Konservatiivit sotajalalla Obamaa vastaan. Helsingin Sanomat 15.4.
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Konservatiivit+sotajalalla+Obamaa+vastaan/1135245199731?ref=rss