torstai 15. maaliskuuta 2012

Israelilaistuomari: Ei ole mitään todisteita siitä, että Jaakobin, Jeesuksen veljen ossuari tai sen kaiverrus olisi väärennös


Ossuari eli luukirstu, johon on kaiverrettu teksti Jaakob, Joosefin poika, Jeesuksen veli. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Marraskuussa 2002 Biblical Archaeology Review julkaisi artikkelin kalkkikivestä tehdystä luukirstusta eli ossuarista, johon oli kaiverrettu arameankielinen teksti “Jaakob, Joosefin poika, Jeesuksen veli”.

Esimerkiksi Sorbonnen muinaisheprean ja –aramean kirjoituksen asiantuntija Andre Lemaire piti ossuaria ja sen kaiverrusta aitoina. Israelista löydettyjen antiikkiesineiden valvontavirasto Israel Antiquities Authority (IAA) kuitenkin melko pian haastoi ossuarin omistajan Oded Golanin oikeuteen väärentämisestä.

Myöhemmin myös IAA:n asiantuntijakomitea päätti, että kaiverrus oli väärennös.

Tapausta on puitu oikeudessa viisi vuotta. Eilen (14.3.) Jerusalemin käräjäoikeuden tuomari Aharon Farkash ilmoitti oikeuden päätöksestä. Oikeus ei löytänyt mitään merkkejä väärentämisestä. Tuomari tosin langetti Golanille tuomion luvattomasta antiikkikaupasta.

Tuomarin päätös ei sinänsä takaa sitä, että Jaakobin ossuarin kaiverrus olisi aito, mutta se osoittaa, että IAA tuomitsi sen väärennökseksi liian hätäisesti tutkimatta asiaa perusteellisesti.

Lähde:

Shanks, Hersel. 2012. Verdict: Not Guilty. Two Remaining Defendants Cleared of Forgery Charges After 5-year Trial. Biblical Archaeology Society. (14.3.).