perjantai 27. huhtikuuta 2012

Johtava lintutieteilijä ampuu höyhenpeitteiset dinosaurukset alas


Lintutieteilijä ei näe dinosauruksissa höyheniä.

Joel Kontinen

Höyhenpeitteisistä dinosauruksista on tullut darvinistinen dogmi, jota harva tohtii kritikoida.

Pohjois-Carolinan yliopiston emeritusprofessori Alan Fedducia on alusta alkaen suhtautunut hyvin kriittisesti tähän dogmiin ja siihen näkemykseen, että linnut polveutuisivat dinosauruksista.

Fedducia kirjoittaa tuoreessa New Scientistissa, että fossiilitodisteet eivät tue tätä dogmia. Hänen mukaansa tutkijat ovat tulkinneet monet Kiinasta löydetyt fossiilit liian heppoisin perustein höyhenpeitteisiksi dinosauruksiksi.

Osa niistä, esimerkiksi Sinosauropteryx, on Fedducian mukaan ollut dinosauruksia, joilla ei ole ollut höyheniä. Osa taas on varhaisia lintuja, jotka on virheellisesti luokiteltu dinosauruksiksi.

Professori Fedducia toteaa, että tutkijat saattavat tehdä saman virheen kuin 1800-luvun lintutieteilijät, jotka väittivät, että lentokykyiset linnut kehittyivät isoista lentokyvyttömistä linnuista, esimerkiksi strutsista, vaikka asia oli juuri päinvastoin eli lentokyvyttömät linnut ovat seuraus rappeutumisesta. Lentokyvyttömät linnut siis menettivät lentokykynsä.

Toisin sanoen: vallitseva dogmi saa heidät näkemään sen (höyheniä), mitä he odottavat näkevänsä, aivan kuten moni uskoo nähneensä ufon, vaikka se todellisuudessa oli jotain muuta.

Lähde:

Fedducia, Alan. 2012. Is it a bird? Is it a dinosaur? New Scientist 2862, 28-29.