maanantai 23. huhtikuuta 2012

Viikon salaliittoteoria Aamulehdessä: Tennesseen laki on ”poliittisesti värittynyt isku tiedettä vastaan”


Apina näyttelee huomattavaa roolia Aamulehden tuoreessa salaliittoteoriassa.Joel Kontinen


Yhdysvaltain Tennesseessä hyväksytty uusi laki nostaa uskomusopit tieteen rinnalle. Se on poliittisesti värittynyt isku tiedettä vastaan.” Näin Veikko Vuorikoski luonnehtii akateemista vapautta sallivaa lakia Aamulehdessä.

Vuorikosken kirjoituksessa fakta ja fiktio menevät melko railakkaasti sekaisin. Tunne selvästikin hallitsee älyä.

Vuorikoski lainaa kirjoituksensa lopussa George Orwellia, ja suurimman osan siitä hän käyttää orwellimaista uuskieltä, jossa sanat tarkoittavat täysin päinvastaista kuin mitä luulisi:

Osavaltio pyrkii horjuttamaan sellaisia tieteellisessä ajattelussa liki yksituumaisesti hyväksyttyjä teorioita kuin evoluutio ja ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Aseena sillä on ’apinalaki’, kuten lain vastustajat sitä kutsuvat.”

Seuraavaksi Vuorikoski osoittaa, että hän ei joko ole tutustunut itse lakitekstiin tai ei ole ymmärtänyt englanninkielistä tekstiä, koska hän väittää:

Opettajilla on oikeus kyseenalaistaa vakiintuneet tieteelliset teoriat ja esitellä niiden kanssa kilpailevia näkemyksiä.”

Laissa ei lue tällaista. Siinä nimenomaan sanotaan, että opettajien on noudatettava hyväksyttyä opetussuunnitelmaa ja että laki vain suojaa tieteellisen tiedon opettamista. Sen tarkoitus ei ole tuoda Genesistä biologian tunnille.

Vuorokoski jatkaa:

Evoluutio ja ilmastonmuutos ovat vahvasti dokumentoituja tieteellisiä teorioita toisin kuin esimerkiksi kreationismi ja älykäs suunnittelu.

Siten järkiperäisessä opetuksessa ei ole perusteita esitellä niitä samanarvoisina malleina, mihin Tennesseen laki tähtää
.”

Myös evoluution heikkoudet on dokumentoitu vahvasti. Monet viime aikojen löydöt käytännössä falsifioivat (kumoavat) darvinistisen evoluution. Suunnittelu on luonnossa ilmeistä.

Vuorikosken mukaan älykäs suunnittelu tarkoittaa sitä, että ”elämän kehitystä ohjaa jokin näkymätön käsi.” Määritelmä on täysin harhaanjohtava ja kalskahtaa teistiseltä evoluutiolta.

Tennesseen lakia tarvittiin, koska USA:ssa monet luonnontieteen opettajat, esimerkiksi Expelled –filmistä tuttu Caroline Crocker, ovat kohdanneet vaikeuksia ja heitä on syytetty kreationismin opettamisesta vain sen tähden, että he eivät ole opettaneet darvinistista evoluutiota dogmaattisesti.

Yhdeksässä muussa USA:n osavaltiossa on samanlainen laki kuin Tennesseessä. Vuorikoski yrittää joka tapauksessa nähdä laissa salaliittoteorian aineksia väittämällä, että se on ”hyökkäys tieteellistä ajattelua vastaan”.

Aamulehti ei läheskään aina ole tyytynyt asiatietoihin, kun aiheena on ollut evoluutio. Esimerkiksi vuoden 1925 apinaoikeudenkäynnin faktat menivät täysin sekaisin. Vuorikoski jatkaa tätä samaa orwellimaista perinnettä.

Lähde:

Vuorikoski, Veikko. 2012. Eihän me olla apinoita, osa 2. Aamulehti 23.4., B16.