sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Suomen Kuvalehti: ”Tiede on ryhtynyt kyseenalaistamaan tieteellisen ateismin periaatteita”


Tintoretto: Eläinten luominen (n. 1550). Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Ateististen selitysten suosio hiipuu anglosaksisessa tiedekirjallisuudessa, tiedetoimittaja Marko Hamilo toteaa Suomen Kuvalehdessä referoidessaan New Scientistin Jumala-teemanumeroa.

Evoluutiopsykologi Justin Barrett on todennut kirjassaan Born Believers: The Science of Children’s Religious Belief, että olemme ”synnynnäisiä uskovaisia”.

Toisin sanoen: Jumalaan uskominen on luonnollista:

Kognitiivinen uskontotiede on osoittanut, että uskonnon omaksuminen on lapsille yhtä luonnollista kuin kielen tai kävelemisen oppiminen. Lapsi oppii nopeasti mitä tahansa luonnollista kieltä, jota hän kuulee, eikä hänen tarvitse nähdä minkäänlaista vaivaa kasvuympäristönsä uskonnollisten ajattelutapojen sisäistämiseen.”

Esimerkiksi Richard Dawkins on monesti väittänyt, että lapsen uskonnollinen kasvatus on moraalitonta ja kaiken lisäksi aivopesua.

Nykytieteen valossa lapsi kuitenkin omaksuu teistisen maailmankatsomuksen luonnostaan ilman, että kukaan opettaisi sitä hänelle.

Ateismin maailmankuva ei kaikilta osin – jos miltään – enää pidä yhtä sen kanssa, mitä tiedämme tieteestä. Ja mitä enemmän tiedämme, sitä vaikeampi jumalankieltäjän on puolustaa maailmanselitystään loogisesti.Lähde:

Hamilo, Marko. 2012. Uskonto ei lähde ihmisestä - Tiede on ryhtynyt kyseenalaistamaan tieteellisen ateismin periaatteita. Suomen Kuvalehti 7.4.