perjantai 13. huhtikuuta 2012

Eero Junkkaala ja "kreationismin loukku"


Jeesus piti Aadamia ja Eevaa historiallisina henkilöinä.

Joel Kontinen

Pappi ja arkeologi Eero Junkkaala julkaisi maaliskuun lopulla Seurakuntalainen.fi –portaalissa blogikirjoituksen Kreationismin loukku, jossa hän todisteli, että tieteessä kaikki puhuu vuosimiljoonia kestäneen kehityksen puolesta, joten kreationismi on turhaa.

Pari vuotta sitten hänen arkeologikollegansa Mikko Louhivuori esitti samantapaisia ajatuksia blogissaan.

Vaikka Junkkaala määritteli aluksi tarkoittavansa kreationismilla nuoren maan kreationismia, hän käsitteli myös älykästä suunnittelua (ID):

Minusta tällainen käsitys edustaa silmien sulkemista tosiasioilta, eikä ole sen raamatullisempi kuin tieteellisen maailmankuvan hyväksyminen.”

Ongelmallista Junkkaalan lähestymistavassa on se, että hän näyttää tuntevan kreationistista ajattelua hyvin puutteellisesti. Hän ei myöskään huomaa darvinismin filosofisia juuria.

Tiedemiehet eivät ole läheskään niin objektiivisia kuin mitä hän olettaa.

Junkkaalan kirjoitus herätti vilkasta keskustelua, ja hän joutui hieman tarkentamaan näkemyksiään toisessa blogikirjoituksessa. Hänen mukaansa luomiskeskustelu on lähinnä ”filosofisluonteista pohdintaa”, jolla ei ole sen suurempaa merkitystä.

Tämä ei pidä paikkaansa. Jeesus itse sanoi, että jos emme usko Moosesta, niin miten me voisimme uskoa muutakaan, mitä on kirjoitettu.

Mikään Raamatussa ei viittaa siihen, että Jumala olisi käyttänyt
evoluutiota luomismenetelmänään
. Raamatun historia ei ala Aabrahamin kutsusta vaan Aadamin luomisesta. Ilman Genesistä emme voisi ymmärtää sovitusta.

Meillä on hyvät tieteelliset ja teologiset syyt vastustaa niin evoluutiota kuin vuosimiljooniakin.

Meidän ei myöskään kannata unohtaa, että Jumala kykenee kommunikoimaan meidän kanssamme paljon tehokkaammin kuin mitä me kuvittelemme. Eli kun Hän esimerkiksi sanoo kuusi päivää, Hän ei tarkoita 13,7 miljoonaa vuotta.