torstai 25. elokuuta 2011

Suomalainen arkeologi: kreationistit johtavat ihmisiä harhaanMikko Louhivuori ei pidä tästä lehdestä.


Joel Kontinen


Mikko Louhivuori on arkeologi, joka on väitellyt varhaispronssikauden keramiikasta. Hän on myös teologian lisensiaatti ja uskoo Jumalan käyttäneen evoluutiota luomismenetelmänään.

Tohtori Louhivuori on perehtynyt Israelissa tehtyihin kaivauksiin ja myös kirjoittanut niistä. Jokin aika sitten hän reposteli Luominen.fi:n edustamaa kreationismia tavalla, jossa Hengen hedelmät eivät juurikaan näkyneet, vai mitä pidätte seuraavista kommenteista?

· ”Etusivulta alkaen valheen kaikella voimalla helposti harhautettavia lapsellisesti uskovia kristittyjä viedään harhaan.”
· ”Tässä harhautetaan geologiaa tuntemattomia natsi-Saksan virkailijoiden niin hyvin hallitseman propagandan keinoin.”
· ”Sama inhottava valheen henki on tunkeutumassa näiden sivujen kautta kristittyihin koteihin, lasten ja vanhempien pariin, tällä kertaa valkeuden enkelinä amerikkalaisen kreationismin hahmossa.”
· ”Tämä tri Walkerin teksti on valheen isälle tunnusomaista, taitavaa, tehokasta, ja lumoavaa ja ah niin mielenkiintoista "totuutta", jota ilman kristitty eksyy uskosta ja lapsensa alkavat vieraantua tästä meidän kristillisydestämme.” (sic)
· ”On järkyttävää, että tätä potaskaa levitetään suomalaisten kristittyjen parissa nyt näin kauniiden, puhuttelevien ja taitavasti tehtyjen suomalaistenkin sivujen avulla.”

Tämä riittänee antamaan jonkinlaisen käsityksen siitä, miten tohtori Louhivuori suhtautuu kreationismiin, jota hän siis pitää amerikkalaisena keksintönä.

Eero Junkkaalan kanssa kirjoittamassaan kirjassa Raamatun maailma Louhivuori pitää selviönä, että ihminen on miljoonien vuosien kuluessa kehittynyt apinamaisista esi-isistä. He kuitenkin tekevät pesäeron ateistiseen evoluutioon ja antavat Jumalan ohjata kehitystä.

Tas Walker selittää Australian geologiaa Nooan ajan vedenpaisumuksella eikä näytä kunnioittavan geologian uranuurtajien, esimerkiksi Charles Lyellin, näkemyksiä. Tohtori Louhivaara on jostain syystä saanut sen (täysin virheellisen) käsityksen, että Tas Walker on kreationistien arvovaltaisempia geologeja vaikka ei ole edes väitellyt geologiasta (kuten ei Louhivuorikaan).

Walker toki kirjoittaa säännöllisesti Creationiin, mutta se ei nosta häntä erikoisasemaan nuoren maan kannattajien joukossa, koska monet geologian tohtorit, esimerkiksi Steven Austin, Emil Silvestru, John Morris ja Andrew Snelling, myös uskovat Genesiksen historiallisuuteen ja vedenpaisumuksen universaalisuuteen.

Geologian historiasta väitellyt tohtori Terry Mortenson on osoittanut, että lähes kaikki modernin geologian uranuurtajat suhtautuivat vihamielisesti Raamattuun ja esimerkiksi Charles Darwinia suuresti innoittanut Charles Lyell halusi korvata Mooseksen vuosimiljoonilla kauan ennen kuin iänmääritysmenetelmistä tiedettiin mitään.

Nyt Louhivuori on tyrmännyt Luominen.fi:n perehtymättä siihen valtavaan todistusaineistoon, joka tukee nuoren maan kreationismia. Hänen täytyy siis joko uskoa, että Genesis on myytti tai että Aadam ja Eeva kävelivät kilometrejä syvän fossiilikerrostuman päällä erittäin hyväksi luodussa Eedenissä.

Tällaisen näkemyksen mukaan syntiinlankeemus ei saanut mitään järisyttävää aikaan, koska kuolema oli läsnä alusta lähtien ja vedenpaisumus oli vain paikallinen tulva.

Apostoli Paavali oli eri mieltä.Lähteet:

Louhivuori Mikko. 2009. Luominen kustannus. Mietteitä. (25.8.).

Junkkaala, Eero ja Mikko Louhivuori. 1993. Raamatun maa: Pyhän maan arkeologia ja geologia. Helsinki: Otava.

Mortenson, Terry. 2004. The Great Turning Point: The Church’s Catastrophic Mistake on Geology – Before Darwin. Green Forest, AR: Master Books.