tiistai 2. elokuuta 2011

Nature: Meidän on oltava varovaisia, kun tulkitsemme vieraita maailmojaPunainen planeetta on pitkään ollut monien spekulaatioiden kohteena. Kuva: NASA/ESA.

Joel Kontinen


Viime vuonna Gliese 581g nousi otsikoihin ympäri maailman. Sitä mainostettiin ensimmäisenä elinkelpoisena eksoplaneettana eli aurinkokuntamme ulkopuolisena planeettana. Pian kuitenkin kuulimme, ettei planeettaa todennäköisesti edes ollut olemassa.

Ja ennen sitä meille kerrottiin Marsin kanaaleista.

Jokin aika sitten Michael Carr arvioi Maria Lanen kirjaa Geographies of Mars: Seeing and Knowing the Red Planet (University of Chicago Press, 2010) Naturessa ja toi esiin menneen ajan spekulaatioita Marsista. Amerikkalainen tähtitieteilijä Percival Lowell (1855-1916) esitteli oletettuja kanaaleja vieraan sivilisaation aikaansaannoksina sata vuotta sitten. Vuonna 1976 Viking 1 luotain otti Marsista kuvia, joissa näkyi kasvot. Tarkemmat kuvat osoittivat, että kasvoilta näyttävä kuvio oli luonnonmuodostelma.

Carr toteaa, että Marsin oletettujen kanaalien pitäisi muistuttaa meitä siitä, että emme tekisi liian hätäisiä päätelmiä vieraista maailmoista.

Kritiikin puute johtunee siitä, että moni on omaksunut darvinistisen maailmankatsomuksen. Koska elämä on sen mukaan syntynyt ja kehittynyt maapallolla luonnonprosessien avulla, he olettavat, että se on kehittynyt myös muualla.

Todellisuudessa elämä on niin mutkikas, että se ei ole voinut syntyä pelkkien luonnonprosessien avulla. Paras ja loogisin selitys alkaa sanoilla “alussa Jumala loi”.Lähde:

Carr, Michael. 2011. Martian illusions. Nature 470 (7333), 172-173.