perjantai 19. helmikuuta 2010

Kun käsitykset muuttuvatSata vuotta sitten Marsissa nähtiin kanavia. Niitä ei ole viime aikoina juurikaan havaittu. Kuva: NASA/ESA.Joel Kontinen

Tieteen käsitykset ehtivät muuttua varsin paljon sadassa vuodessa. Nature kertoi äskettäin, mitä Percival Lowell (1855-1916) ajatteli Marsista. Vuonna 1910 professori Lowell pohti Marsin jäätiköiden sulamista ja planeetan ”kanavia”.

Lowellin mukaan Mars-planeetan asukkaat ovat ”organismeja, jotka eivät oleellisesti eroa niistä, jotka me tunnemme.” Hän väitti, että marsilaiset kykenivät valmistamaan vettä keinotekoisesti ja näin säilyttämään punaisen planeetan elinkelpoisena.

Kuviteltu marsilaisten hyökkäys aiheutti laajaa paniikkia vielä toisen maailmansodan aattona.

Mutta maailma muuttuu. Emme ole vähään aikaan kuulleet paljon mitään Marsin kanavista.

Kristitty filosofi Francis Schaeffer totesi vuonna 1975: ”Tieteen historia, myös meidän aikamme tiede, on monesti suhtautunut erittäin dogmaattisesti teorioihin, jotka on myöhemmin hylätty."

Meidän aikamme kaksi kuuminta perunaa ovat darvinistinen evoluutio ja ihmistekoinen ilmastonmuutos. Molempia puolustetaan varsin fanaattisesti.

Olisiko jo aika kuunnella Francis Schaefferiä?

Lähteet:

100 Years Ago. Nature 463:7281, 617. (4.2. 2010).

Schaeffer, Francis A. 1975. No Final Conflict. The Bible Without Error in All That It Affirms. Downers Grove: InterVarsity Press.