perjantai 26. helmikuuta 2010

Delfiinitkö melkein ihmisiä?Jotkut evolutionistit haluaisivat häivyttää ihmisten ja eläinten välisen rajan. Pullonokkadelfiini. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Pullonokkadelfiineillä on suuremmat aivot kuin ihmisillä. Ne myös osaavat käyttää niitä luovasti. Jotkut tutkijat pitävät delfiinejä miltei ihmisten veroisina. He puolustavat niiden oikeuksia äänekkäästi ja luonnehtivat niiden pitämistä delfinaarioissa räikeäksi rikokseksi.

Yksi Amerikan tieteenedistämisyhdistyksen (American Association for the Advancement of Science) vuosipäivien kuumista perunoista oli delfiinien status. Ensin niiden kykyjä ylistettiin. Sitten filosofi Thomas White luonnehti niitä vähintään ”ei-inhimillisiksi persooniksi.”

Kaikki eivät kuitenkaan allekirjoittaneet Whiten ja hänen hengenheimolaistensa näkemystä. Neuroanatomi Jacopo Annese piti sitä kiinnostavana mutta enimmäkseen spekulatiivisena.

Evolutionistit ovat ennenkin yrittäneet häivyttää ihmisen ja eläinten välisiä eroja. Pari vuotta sitten he vaativat Itävallassa
simpanssille
ja Espanjassa isoille apinoille osittaisia ihmisoikeuksia.

Taustalla kummittelee darvinismi, jonka varjolla ihmisoikeuksia saa polkea mutta eläinten oikeuksista on ehdottomasti pidettävä kiinni.


Lähde:

Grimm, David. 2010. Is a Dolphin a Person? Science NOW (21.2.)
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2010/02/is-a-dolphin-a-person.html