sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Charles Darwinia ryöpytetään mutta darvinismin arvostelua ei vieläkään siedettäisiJo tämän kirjan nimi herätti närkästystä.Joel Kontinen

Kun kirjan nimeksi tulee What Darwin Got Wrong, palaute voi olla varsin arvattavaa. Evoluution isähahmon erehtymättömyydestä on tullut darvinistinen dogmi. Kun New Scientist julkaisi Darwin was Wrong -etusivun jutun viime vuonna, moni uhkasi peruuttaa lehden tilauksen.

Jerry Fodor, Rutgersin yliopiston filosofian ja kognitieteen professori, ja Massimo Piattelli-Palmarini, Arizonan yliopiston kognitieteen professori, uskalsivat joka tapauksessa poiketa darvinistisesta ruodusta suhtautumalla varsin skeptisesti evoluution perusajatukseen eli luonnonvalinnan kaikkivoipaisuuteen.

Fodor ja Piattelli-Palmarini kritikoivat etenkin luonnonvalinnan ylisuurta roolia darvinismissa.

Hiljattain Fodor kertoi Salon.comin haastattelussa, että heidän kirjansa ja ajatuksensa ovat synnyttäneet erittäin karskia kritiikkiä blogosfäärissä. Ihmiset eivät pidä siitä, että heille kerrotaan, että se, minkä he oppivat lukion biologian ykköskurssilla, ei olekaan totta.

Fodor esimerkiksi sanoo, että koulukirjojen selitys siitä, miten kirahvi sai pitkän kaulansa, ei pidä alkuunkaan paikkaansa.

Professori Fodor kritikoi muutenkin darvinistien tapaa keksiä selityksiä ilmiöille, esimerkiksi sille, miten hämähäkki sai seittinsä.

”Näyttää siltä, että jopa ilman Jumalaa tämä darvinistinen kertomus voi osoittautua perin pohjin virheelliseksi. Evoluutiohanke voi epäonnistua totaalisesti, koska siinä tehtiin vääriä olettamuksia”, Fodor toteaa lopuksi. Hän sanoo kaikesta huolimatta olevansa ateisti.

Richard Dawkins ei taida olla kovinkaan mielissään Fodorin lausunnoista.

Lähde:

Rogers, Thomas. 2010. "What Darwin Got Wrong": Taking down the father of evolution. Salon.com (22.2.)
http://www.salon.com/books/feature/2010/02/22/what_darwin_got_wrong_jerry_fodor/