lauantai 20. helmikuuta 2010

Hämähäkit keräävät vettä talteen seiteilläänTuore tutkimus keksi hämähäkin seitille uuden tarkoituksen. Kuva Pdphoto.org.
Joel Kontinen

Kirkas syysaamu saa hämähäkkien seitit loistamaan auringossa. Tämä johtuu niihin tarttuneista vesipisaroista. Hämähäkkien ei siis tarvitse käydä hakemassa purosta juotavaa, vaan ne saavat sen ilman kosteudesta.

Joukko kiinalaistutkijoita julkaisi hiljattain Naturessa tutkimuksen hämähäkkien vedenkeruusta. Zheng Yongmei kollegoineen tarkkaili Uloborus walckenaerius –hämähäkkien seittejä elektronimikroskoopilla ja raportoi havainnoistaan.

Tutkijat huomasivat, että seittien rakenne vaikuttaa oleellisesti siihen, että pienet vesipisarat tarttuvat niihin. He toivovat voivansa hyödyntää hämähäkkien käyttämää teknologiaa ja kerätä kosteutta talteen keinotekoisilla seiteillä.

Kerta toisensa jälkeen tiedemiehet ja -naiset huomaavat nerokasta suunnittelua luonnossa (lue lisää tästä ja tästä). Jo kuningas Salomo totesi aikoinaan: ”Kaiken hän on alun alkaen tehnyt hyväksi ja asettanut iäti jatkumaan, mutta ihminen ei käsitä Jumalan tekoja, ei niiden alkua eikä loppua” (Saarn. 3:11).

Uusi tutkimus myös viittaa siihen, että Genesiksen sangen hyvässä maailmassa hämähäkit saattoivat hyvinkin käyttää seittejään muuhun kuin saalistukseen.

Lähteet:

Helmer, Magdalena. 2010. Dew catchers. Nature 463: 7281, 681.

Zheng, Yongmei & al. 2010. Directional water collection on wetted spider silk. Nature 463: 7281, 640-643.