lauantai 6. elokuuta 2011

Kun linnusta tehtiin dinosaurusArchaeopteryx näyttää linnulta, mutta jotkut tutkijat pitävät sitä dinosauruksena.
Joel Kontinen

Kun harakan kokoisella lintufossiililla on siivet ja sulat ja se näyttää linnulta ja kun sillä on linnun nokka ja toivomusluu, sitä voisi luulla linnuksi.

Tutkijat ovat joka tapauksessa pitkään kiistelleet Archaeopteryxistä, koska sillä on myös jonkin verran matelijan piirteitä, esimerkiksi pitkä luinen pyrstö, hampaat ja kynnet siivissä.

Harvalla matelijalla on pyrstöä tai siipiä, mutta kynnet ovat sikäli matelijamaiset, että evolutionistit toivottivat Archien matelijoiden ja lintujen välimuodoksi.

Richard Prum ja Alan Brush myönsivät kuitenkin vuonna 2003 Scientific American -lehdessä: "Archaeopteryx ei tarjoa uusia näkemyksiä siitä, miten sulat kehittyivät, koska sen omia sulkia on miltei mahdotonta erottaa nykylintujen sulista."

Tuuli on sen jälkeen kääntynyt, ainakin vähäksi aikaa. Nature julkaisi hiljattain tutkimuksen, joka uhkaa tiputtaa Archaeopteryxin orreltaan. Tutkijat hankkivat dinosauruksena pitämänsä Xiaotingia zhengn jäämistön fossiilikauppiaalta, joten kukaan ei voi olla täysin varma siitä, mistä se on kotoisin.

Tutkimusryhmän johtaja paleontologi Xing Xu uskoo joka tapauksessa, että Xiaotingia on peräisin Liaoningista Kiinasta myöhäisen jurakauden noin 161–145 miljoonan vuoden ikäisestä kerrostumasta.

Xing Xu ja kollegat uskovat, että Xiaotingia zhengi on dinosaurus. Vaikka heillä (tai muillakaan) ei ole todisteita siitä, että fossiililla oli sulkia, se muistuttaa mitoiltaan Archaeopteryxiä. Ja koska se saattaa olla hiukan vanhempi kuin 150 miljoonan vuoden ikäinen Archie, he uskovat että heidän dinosauruksensa on kaikkien lintujen isosetä.

Archaeopteryxin sulat ja muut lintumaiset piirteet eivät paina vaakakupissa paljon, kun toisessa kupissa on pyrkimys etsiä todisteita siitä, että linnut ovat dinosaurusten jälkeläisiä. Samalla vastakkaiset todisteet lakaistaan maton alle.

Lähteet:

Kaplan, Matt. 2011. Archaeopteryx no longer first bird. Nature news (27.7.).

Prum, Richard O. and Alan H. Brush. 2003. Which Came First, the Feather or the Bird? Scientific American 288 (3): 60 –69.