sunnuntai 7. elokuuta 2011

Uusi Hollywoodin filmi markkinoi apinoiden evoluutiotaUusi Hollywoodin filmi tekee tällaisesta apinasta superapinan. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Evoluutio on innoittanut monia Hollywoodin tarinoita, mikä ei ole kumma, koska darvinistinen maailmankuva on täynnä tarinoita, joilla on taipumus muuttua ja jotka ovat monesti keskenään ristiriidassa.

The Rise of the Planet of the Apes ei ole poikkeus. Film ei pyri kyseenalaistamaan evoluutiota vaan pitää sitä selviönä. Se kertoo, miten Caesar-niminen simpanssi (Andy Serkis) oppii lukemaan ja kirjoittamaan ja kehittyy vähitellen yhä enemmän ihmisen kaltaiseksi.
Todellisuudessa ihmisen ja simpanssin välinen geneettinen kuilu on valtava. Vaikka evolutionisteilla on tapana vähätellä eroja ja supistaa ne vaivaiseen prosenttiin, näin pieni luku on myytti. Todellinen ero on paljon suurempi, ehkä jopa 23 prosenttia.

Ja älyllinen kuilu on vieläkin suurempi. Vain ihminen on luotu Jumalan kuvaksi.

Mutta Hollywood on harvoin antanut tosiseikkojen pilata kiehtovaa tarinaa. Vaikka apinat pystyisivätkin sotkemaan kokonaisen planeetan, ne eivät ikinä kykenisi hallitsemaan sitä.