maanantai 6. kesäkuuta 2011

Evoluutiojulkaisu: Ihmisen ja simpanssin geneettinen ero on 23 prosenttiaVielä huhtikuussa 2008 The American Museum of Natural History tiesi kertoa, että ihmisen ja simpanssin geneettinen ero on 1,2 prosenttia. Edellisvuonna evoluutioon erikoistunut tiedelehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan ero on 23 prosenttia.
Joel Kontinen

Löysin tänään kiinnostavan tutkimuksen, josta evoluution puolustajat eivät juurikaan ole puhuneet julkisuudessa. Ingo Ebersberger ja kollegat julkaisivat jo vuonna 2007 Molecular Biology and Evolution – lehdessä vertailevan tutkimuksen, jossa he päätyivät siihen, että ihmisen ja simpanssin geneettinen ero on 23 prosenttia.

Olen käynyt museoissa ja lukenut tekstejä, jotka mainostavat ihmisen ja simpanssin geneettistä lähisukulaisuutta. The American Museum of Natural History arvioi eron 1,2 prosentiksi vielä nelisen vuotta sitten. Aamulehden Vesa Vanhalakka on pitkään väläytellyt samansuuntaisia lukemia, vaikka tiedelehdet ovat jo ajat sitten kertoneet huomattavasti suuremmista luvuista.

Hiljattain Christianity Today lainasi Francis Collinsin lukuja (95–99 prosenttia), jotka niin ikään ovat pahasti vanhentuneita.

Ebersberger ja kollegat yrittävät pitää kiinni ihmisen ja simpanssin sukulaisuudesta, vaikka heidän tutkimuksensa merkitsee käytännössä sitä, että darvinistien kertomukset oletetusta sukupuustamme eivät kestä kriittistä tarkkailua.

Nature julkaisi viime vuonna tutkimuksen ihmisen ja simpanssin Y-kromosomista. Erot olivat darvinistien mielestä hirvittäviä.

Lähde:

Ebersberger, Ingo, Petra Galgoczy, Stefan Taudien, Simone Taenzer, Matthias Platzer ja Arndt von Haeseler. 2007. Mapping Human Genetic Ancestry. Molecular Biology and Evolution 24(10): 2266–2276.