lauantai 25. kesäkuuta 2011

Nature epäilee rinnakkaisia maailmankaikkeuksiaMultiversumiajattelussa on useita rinnakkaisia maailmankaikkeuksia. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Multiversumiajattelu eli useiden maailmankaikkeuksien olemassaolo on pikemminkin filosofiaa tai science fictionia kuin tiedettä. Se saa kosmologian kuulostamaan muiden tieteenalojen harjoittajien mielestä perin oudolta.

Nämä eivät ole Ken Hamin tai jonkun muun tunnetun kreationistin mietteitä, vaan äänessä on arvostettu matemaatikko ja kosmologi George Ellis, joka on esimerkiksi kirjoittanut Stephen Hawkingin kanssa kirjan.

Kapkaupungin yliopiston emeritusprofessori Ellis arvioi jokin aika sitten Brian Greenen kirjaa The Hidden Reality: Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos (Knopf/Allen Lane, 2011). Hän antaa varsin tyrmäävän lausunnon teoksesta: ”Greene ei esitä joitain aspekteja tunnetusta todellisuudesta, vaan hän kertoo todistamattomista teoreettisista mahdollisuuksista.”

Multiversumeista ei professori Ellisin mielestä ole mitään todisteita, niitä ei voida testata ja ne eivät ole tiedettä.

Alkuvuodesta Scientific Americaniin kirjoittava tiedetoimittaja John Horgan kertoi niin ikään epäilevänsä koko multiversumiajattelua.

Multiversumi on pohjimmiltaan yritys ratkaista big bangiin liittyvät ongelmat ja selittää, miksi tunnettu universumi olisi voinut syntyä täysin itsekseen ilman suunnittelua tai Suunnittelijaa.


Lähde:

Ellis, George. 2011. The untestable multiverse. Nature 469 (7330), 294-295.