keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Saisiko Jeesus puhua rippileirillä?Carl Heinrich Bloch: Vuorisaarna. Kuva Wikipediasta. Jeesus puhui synnistä ja helvetistä - jopa vuorisaarnassa.Joel Kontinen

Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.” (Matteus 5:29). Jeesus ei kaihtanut h-sanaa opetuksessaan, ei edes vuorisaarnassaan.

Menkää sisään ahtaasta portista”, Hän opetti, ”Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen.” (Matteus 7:13–14).

Nykyisin h-sana on poliittisesti yhtä epäkorrekti kuin alun perin erästä tummaa väriä tarkoittava n-sana.

Jeesusta ei ehkä hyväksyttäisi puhumaan rippileirille, koska Hänellä oli tapana olla poliittisesti epäkorrekti ja tarvittaessa myös aiheuttaa ahdistusta kuulijoilleen. Humanismin kyllästämän suomalaisen mielestä Hänen sanansa voi kuulostaa henkiseltä väkivallalta. Näin rippilasten vanhemmat ainakin luonnehtivat pappia, joka käytti tätä h-sanaa.

Toisaalta Jeesus myös kehotti seuraajiaan toimimaan viisaasti ja astumaan kuulijoiden kenkiin, joten muiden rakkaudeton ärsyttäminen ei myöskään ole evankeliumin hengen mukaista.


Lähde:

Haapakoski, Karoliina. 2011. Helvetillä uhkaillutta rippipappia puitiin suljetuin ovin. Aamulehti 1.6., A6.