lauantai 18. kesäkuuta 2011

Evoluutio on muuttanut meitä monin tavoin, mutta umpilisäke unohtui ”Suositun TV-sarjan tiedot evoluutiosta ovat vanhentuneita.

Joel Kontinen

Lentävät lääkärit (The Flying Doctors) on etenkin Euroopassa suuren suosion saanut australialainen TV-sarja, joka kuvattiin vuosina 1986–1991. Yle on näyttänyt 221-osaista sarjaa uusintana viime vuodesta lähtien.

Sarja on sikäli hyvä, että se edustaa varsin hyvin perinteisiä perhearvoja ja pitää esimerkiksi avioliittoa arvossa.

Mutta sarja ei kuitenkaan ole selvästi kristillinen, vaikka lääkärit ja muut tähdet toisinaan (joskin aika harvoin) käyvätkin kirkossa. Jaksossa 170 sarjaan melko myöhään tullut saksalaislääkäri Magda Heller (Melita Jurisic) päättää leikata Toshi-nimisen japanilaisen turistin umpilisäkkeen.

”Evoluutio on muuttanut meitä monin tavoin, mutta umpilisäke unohtui”, hän selittää.

Näin monet ehkä vielä luulivat 1990-luvulla, mutta nykyisin ”Magda Hellerin” tiedot umpilisäkkeestä ovat täysin vanhentuneita.

The Journal of Theoretical Biology julkaisi vuonna 2007 Duken yliopistossa tehdyn tutkimuksen, jossa kävi ilmi, että lääkärit ovat monesti tehneet turhaa työtä: umpilisäke onkin tarpeellinen. Se varastoi hyvänlaatuisia bakteereja, joita tarvitaan ruoansulatuselimissä.

Umpilisäke ei ole todiste ei-inhimillisestä menneisyydestämme. Evoluution kannattajien vanhentuneet asenteet kertovat pikemminkin tiedon puutteesta.