lauantai 4. kesäkuuta 2011

Ludwig Wittgenstein: “Olen aina ollut sitä mieltä, että Darwin oli väärässä”Ludwig Wittgenstein vuonna 1910. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava,” Ludwig Wittgenstein kirjoitti kuuluisassa kirjassaan Tractatus Logico-Philosophicus, josta on tullut filosofian klassikko.

Ludwig Wittgenstein (1889 –1951), joka oli kiistatta 1900-luvun johtavia filosofeja, epäili darvinistista evoluutiota eikä epäröinyt ilmaista näkemystään julkisuudessa.

Hiljattain tohtori Jerry Bergman tarkasteli tätä puolta Wittgensteinista Creation Ministries Internationalin julkaisemassa artikkelissa.

Itävallassa juutalaiseen perheeseen syntynyt Wittgenstein oli kristitty filosofi, jolla ei ollut tapana kirjoittaa tiiliskiven paksuisia eepoksia. Hänen kirjoituksensa ovat kirjallisia helmiä.

Samaa voimme sanoa myös hänen julkaisemattomista näkemyksistään. Kerran kun hän kävi eläintarhassa ja näki lajien runsauden, hän sanoi: “Olen aina ollut sitä mieltä, että Darwin oli väärässä: hänen teoriansa ei kykene selittämään tätä lajien monimuotoisuutta. - - Nykyisin ihmiset kernaasti sanovat, että evoluutio on viimeinkin tuottanut lajin, joka kykenee käsittämään koko sen prosessin, joka sen synnytti. - - [nykyisin] emme voi enää olla siitä varmoja.”

Wittgenstein ei pitänyt luonnon sokeita voimia varteenotettavina selityksinä vaan uskoi, että älykäs suunnittelu oli huomattavasti parempi vaihtoehto. Hänen mielestään suunnittelija oli Raamatun Jumala, joten oli luonnollista, että älykkäät ihmiset uskoivat Genesikseen.

Wittgenstein oli kaikesta päätellen sitä mieltä, että darvinistiset tarinat kuuluivat siihen kategoriaa, josta tulee vaieta, koska hänen mukaansa meillä ei ole niistä todisteita.


Lähteet:

Bergman, Jerry. 2011. Ludwig Wittgenstein: Darwin doubter. Creation.com (31.5.)

Rhees, Rush, toim. 1981. Ludwig Wittgenstein: Personal Recollections. Oxford: Blackwell.