lauantai 18. kesäkuuta 2011

Homo habilista epäillään taas



H. habilisin pääkallon rekonstruktio.




Joel Kontinen

Darvinistisessa ajattelussa Homo habilisilla, “kätevällä ihmisellä”, oli usean vuosikymmenen ajan itsestään selvä paikka ihmisen esi-isänä. Sen oletettiin olevan yksi varhaisemmista kivityökalujen käyttäjistä. Darvinistit kuvittelivat sen olevan pitkällä matkalla kohti täyttä ihmisyyttä.

H. habilisille on viime vuosina käynyt samoin kuin monille muille ihmisen oletetuille esi-isille, eli se on vaipunut unholaan.

On käynyt yhä selvemmäksi, että H. habilis oli pikemminkin apina kuin ihmisen esi-isä. Hiljattain Science myönsi: “H. habilis ei varttunut ja liikkunut niin kuin ihminen vaan pikemminkin niin kuin etelänapina, kuten esimerkiksi osittaisesta luurangostaan kuuluisaksi tullut Lucy.”

Lisäksi Science kertoi, että Journal of Human Evolution –julkaisussa piakkoin ilmestyvä tutkimus viittaa siihen, että H. habilis myös söi niin kuin apina.

Kun ihmisen oletetut esi-isät käyvät entistä harvinaisemmiksi, on hyvä muistaa, että meillä on huomattavasti parempi, uskottavampi ja loogisempi selitysmalli, johon voi tutustua Raamatun ensimmäisessä kirjassa eli Genesiksessä.

Lähde:

Gibbons, Ann. 2011. Who Was Homo habilis—And Was It Really Homo? Science 332 (6036): 1370-1371 (17.6.).