torstai 24. helmikuuta 2011

Scientific Americanin kolumnisti: Tiedemiesten ei pitäisi tutkia maailmoja, jotka ovat olemassa vain heidän mielikuvituksessaanMultiversumiajattelussa on useita rinnakkaisia maailmankaikkeuksia. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Scientific Americanin nettikolumnisti John Horgan luki hiljattain Brian Greenen uutuuskirjan The Hidden Reality: Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos ja kirjoituksestaan päätellen närkästyi ainakin jonkin verran.

Multiversumi ei ole mikään uusi ajatus. Astronomit ovat spekuloineet muiden maailmankaikkeuksien olemassaolosta jo varsin pitkään, ja myös Scientific American on leikitellyt ajatuksella.

Hiljattain esimerkiksi Stephen Hawking vihjaisi suhtautuvansa varsin vakavasti siihen mahdollisuuteen, että universumeja onkin useita.

Ongelma on siinä, että muiden universumien olemassaolosta ei ole lainkaan todisteita. Horgan sanoo, ettei yhtäkään multiversumiteoriaa voida osoittaa paikkansapitäväksi tai edes falsifioida. Hänen mukaansa ne eivät ole teorioita vaan pikemminkin science fictionia.

Horgan olisi voinut lisätä, että kun ihminen sulkee Jumalan ajattelunsa ulkopuolelle, hän alkaa spekuloida.


Lähde:

Horgan, John. 2011. Is speculation in multiverses as immoral as speculation in subprime mortgages? Scientific American (2.2).