lauantai 26. helmikuuta 2011

Ihonväri kertoo evoluutiosta – tai sitten eiJos melanosyytit eivät tuota melaniinia, seurauksena on albinismi, jolloin väripigmenttejä ei synny. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Jos evoluutiota ei näy muualla, aina voi tuijottaa omaan napaansa – tai miksei vaikka peukaloonsa, käsivarteensa tai polveensa. Evoluution kannalta oleellisinta on kiinnittää huomiota väriin.

Ihonväri on oiva tapa opettaa evoluutiota,” ilmoittaa Physorg.com tuoreessa artikkelissaan.

Evoluution mekanismi voidaan ymmärtää täysin ihonväristä.” Näin Nina Jablonski, Pennsylvanian valtionyliopiston professori ja antropologian osaston johtaja, valisti kollegojaan kuluneella viikolla USA:n tieteenedistämisjärjestön (American Association for the Advancement of Science) vuosipäivillä Washingtonissa.

Vaikka darvinistit pitävät luonnonvalintaa evoluution mekanismina (mutaatioiden ohella), luonnonvalinta ei voi luoda uutta, se vain valitsee jo olemassa olevasta geneettisestä aineksesta.

Tumma ihonväri suojaa ihmisiä auringon ultraviolettisäteilyltä, ja tämän vuoksi tummemmat ihmiset yleensä asuvat tropiikissa ja vaaleammat lähempänä napapiiriä.

Kyse on ihmisten luontaisesta sopeutumisesta elinympäristöönsä, eikä sillä ole mitään tekemistä evoluution kanssa vaan Baabelin kansainsekoituksesta alkanut kehitys selittää ilmiön mainiosti. Kun pohjoiseen lähteneet vaaleaihoisen kansanryhmän edustajat avioituivat keskenään usean sukupolven ajan, he alkoivat saada vain vaaleaihoisia jälkeläisiä.

Samantapainen suuntaus ilmeni myös etelään lähteneillä kansanryhmillä, eli vaalea ihonväri hävisi geeniperimästä aikojen saatossa.

Vaaleatkin ihmiset ovat kesällä yleensä tummempia kuin talvella. Tämä johtuu siitä, että kun olemme jonkin aikaa auringonpaisteessa, melanosyytit alkavat tuottaa melaniini-nimistä ainetta, joka tekee ihostamme ruskeamman. Kaikilla ihmisillä (paitsi albiinoilla) on tätä samaa väriainetta ihossaan.

Muutos on harvoin täysin pysyvä. Australiassa usean sukupolven ajan asuneista englantilaisten siirtolaisten jälkeläisistä ei etelän auringon alla ole kehittynyt tummaihoisia.

Ihonvärin käyttö darvinistisen evoluution markkinoinnissa on sikäli ironista, että vielä 1920-luvulla Daytonin apinaoikeudenkäynnin aikoihin valkoista ”rotua” pidettiin ylivertaisena muihin verrattuna. Lisäksi esimerkiksi Charles Darwinin mielestä valkoihoiset olivat mustia kehittyneempiä.

Darvinistisen evoluution on vaikea selittää, miksi esimerkiksi tummat vanhemmat ovat joskus saaneet täysin vaalean vauvan.

Genesikseen perustuvan mallin mukaan asia ei ole mysteeri, koska kaikki ihmiset ovat ihonväristä riippumatta sukua toisilleen. Monet kreationistit arvelevat Aadamin ja Eevan olleen keskiruskeita, niin kuin suurin osa maapallon väestöstä on edelleenkin.


Lähde:

Skin color: Handy tool for teaching evolution. Physorg.com (20.2.).