sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Miten Lucy oikein käveli?Lucy näyttää tällaiselta Lontoon Natural History Museumissa.


Joel Kontinen

Sciencen hiljattain julkaisema tutkimus Australopithecus afarensiksen jalkapöydän luista on innoittanut monenlaisia otsikoita populaarimediassa. Hurjimmissa skenaarioissa korkokengissä kadulla harppova Lucy ei erottuisi muista kaupunkilaisista juuri lainkaan.

On syytä pitää mielessä, että tutkijat ovat kiistelleet Lucyn luista yli 35 vuotta.

Paleoantropologit Carol Ward Missourin yliopistosta ja Donald Johanson Arizonan yliopistosta analysoivat 35 A. afarensiksen fossiilia, jotka on löydetty viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana Hadarista Etiopiasta. Heidän mielestään jalkapöydän neljäs luu, joka yhdistää varpaan jalkaan, osoittaa, ettei Lucy ollut lattajalka vaan kykeni kävelemään pystyssä liki nykyihmisten tavoin.

Wardin mukaan luu viittaa siihen, että kun sen toinen pääty oli maassa, toinen oli kahdeksan asteen kulmassa siihen, joten se toimi iskunvaimentimen tavoin.

Donald Johanson puolestaan kuului A. afarensiksen eli Lucyn vuonna 1974 löytäneeseen tutkimusryhmään, joten häntä tuskin voidaan pitää puolueettomana tarkkailijana. Paleoantropologian historia tuntee yllättävän monta tapausta, joissa fossiilin löytäjä pitää omaa fossiiliaan historian tärkeimpänä löytönä.

Kaikki paleoantropologit eivät jaa Wardin optimismia. Will Harcourt-Smith New Yorkin American Museum of Natural Historystä sanoo, että vaikka A. afarensiksen jalkaholvi olisikin ollut hieman kaareva, sen sormet ja varpaat olivat apinamaisen kaarevat.

Harcourt-Smithin mukaan Lucy viihtyi pikemminkin puissa kuin tasaisessa maastossa.

Näyttää jälleen kerran siltä, että otsikot pystyssä kävelevästä Lucystä eivät vastaa todellisuutta. Emme voi olla edes varmoja siitä, että jalkapöydän luut ovat A. afarensiksen jäämistöä, vaikka ne onkin ajoitettu osapuilleen saman ikäisiksi kuin ”oikea”, vuonna 1974 löytynyt Lucy.

Fossiileja kun ei yleensä ajoiteta vaan niiden alapuolella tai vieressä oleva maa-aines, mikä tekee ajoituksesta varsinaisen arpapelin.

Lähde:

Gibbons Ann. 2011. Lucy Had a Spring in Her Step. Science NOW. (10.2.).