keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Aamulehden uusin apinatarina kumoaa vanhoja tarinoitaAamulehden uusin apinatarina haastaa vanhat tarinat. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Darvinistiset apinatarinat ovat varsin hauskoja. Viime viikolla saimme kuulla, että ihmisistä tuli etevämpiä, kun heidän aivonsa kutistuivat.

Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka ei ilmeisesti ole vielä kuullut tästä tuoreesta tutkimuksesta, koska hän mainostaa simpanssitutkija Richard Wranghamin näkemystä, jonka mukaan aivomme alkoivat kasvaa ja meistä tuli sivistyneempiä, kun puissa asuneet (kuvitteelliset) esi-isämme keksivät tulenteon.

Tuli piti pedot loitolla ja auttoi alkuihmisiä laskeutumaan puusta. He pystyivät keittämään ruokansa ja siten hyödyttämään sitä paremmin. Kypsä liha kasvatti heidän aivojaan ja niin heistä tuli fiksumpia.

Wrangham punoo kiehtovan apinatarinan. Sen ainoa puute on siinä, ettei sillä ole tieteellistä tukea, niin kuin ei muillakaan darvinistisilla taruilla.

Darvinismi muistuttaa siinä mielessä hindulaisuutta, että se suvaitsee monia täysin vastakkaisia tarinoita, joita ei voida koskaan osoittaa paikkansapitäviksi.

Lähde:

Vanhalakka, Vesa. 2011. Tuli toi taidon kypsentää ruokaa – ja aivomme alkoivat kasvaa. Aamulehti 9.2., A14.