maanantai 28. helmikuuta 2011

Antropologit epäilevät Ardia
Ardin pääkallo näytti osapuilleen tältä. Kuva: Science 326 (5949), (2.10.2009) artikkelista Gen Suwa, Berhane Asfaw, Reiko T. Kono, Daisuke Kubo, C. Owen Lovejoy ja Tim D. White: The Ardipithecus ramidus Skull and Its Implications for Hominid Origins.
Joel Kontinen


Vuonna 2009 Science julkaisi koko joukon artikkeleita Etiopiasta löydetystä fossiilista, joka populaarimediassa sai nimen Ardi. Ardipithecus ramidus oli löytäjiensä mukaan pystyssä kävelevä ihmisen esi-isä. Esimerkiksi Aamulehden Vesa Vanhalakka kirjoitti välittömästi kokosivun artikkelin löydöstä.

Jo tuolloin löytö sai osakseen huomattavasti kritiikkiä etenkin siksi, että luut olivat pahasti murskaantuneet ja fossiili täytyi rekonstruoida pienistä palasista, mikä vähensi löydön uskottavuutta.

Hiljattain Nature julkaisi terävää kritiikkiä Ardista. Antropologian professorit Bernard Wood ja Terry Harrison vertasivat Ardia muihin oletettuihin hominideihin ja haastavat sen aseman ihmisen esi-isänä.

Heidän mukaansa Ardipithecus on sukupuuttoon kuollut hominidi.

Wood ja Harrison varoittavat tekemästä liian hätäisiä tulkintoja fossiileista. He muistuttavat, että 1960- ja 1970-luvuilla Etelä-Aasiasta löydettyä Ramapithecusta luultiin ihmisen esi-isäksi, kunnes selvisi, että se olikin orangutangin esi-isä.

Oreopithecus bambolii, Italiasta löydetty apina, niin ikään muistuttaa jossain määrin ihmisen fossiileja, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, ettei se voi olla esi-isämme.

Woodin ja Harrisonin mukaan paleoantropologien pitäisi pohtia muitakin vaihtoehtoja ennen kuin he ilmoittavat, että jokin fossiili on ihmisen esi-isä.

Vaikka he eivät täysin sulje pois sitä mahdollisuutta, että Ardi on ihmisen esi-isä, heidän mielestään todisteet viittaavat pikemminkin siihen, ettei se ole lähisukulaisemme.

Kreationistit ovat alusta lähtien pitäneet Ardia sukupuuttoon kuolleena apinana. Naturen kritiikki tulee hiukan myöhässä, mutta on kenties parempi olla myöhässä kuin antaa lukijoiden kuvitella, että kahdella jalalla kävelevä apinaihminen olisi oikeasti löydetty.

Lähteet:

Fossils May Look Like Human Bones: Biological Anthropologists Question Claims for Human Ancestry. ScienceDaily (16.2.).

Wood, Bernard ja Terry Harrison. 2011. The evolutionary context of the first hominins. Nature 470 (7334): 347-352.