lauantai 27. elokuuta 2011

Skeptikko näkee väärennöksiä RaamatussaSkeptikko ei usko, että Paavali kirjoitti kaikki Paavalin kirjeet - eikä paljon muutakaan. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen


Raamattu kiehtoo skeptikkoja ja ateisteja yllättävän paljon. Volyymilla mitattuna harva teema kiinnostaa heitä yhtä paljon kuin kristinusko.

Äskettäin Skeptic-lehden uskonnollisten asioiden toimittaja Tim Callahan arvosteli – tai pikemminkin mainosti - Bart Ehrmanin kirjaa Forged. Callahanin ja Ehrmanin teesit edustavat liberaaliteologiaa tyypillisemmillään.

Heidän mukaansa evankelistat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes eivät kirjoittaneet näiden nimellä tunnettuja evankeliumeja eikä Paavali kirjoittanut pastoraalikirjeitä (1. ja 2. kirje Timoteukselle, kirje Titukselle) eikä myöhemmiksi arvioituja kirjeitään.

Herrat Callahan ja Ehrman vertaavat Paavalin kirjeitä ei-kanonisiin kirjoituksiin ja näkevät väärennöksiä, sisäisiä ristiriitoja ja salaliittoja siellä, missä vakavasti otettavat tutkijat eivät niitä näe. He esimerkiksi näkevät epäjohdonmukaisuutta Paavalin avioliitto-opetuksessa. Tämä saa heidät päättelemään, että Paavali ei ole voinut kirjoittaa patriarkaalisia pastoraalikirjeitä.

Heidän perimmäinen tarkoituksensa näyttää olevan Raamatun arvovallan horjuttaminen, mikä ei näennäistieteellisellä mutu-strategialla onnistu.

Raamatun totuus ei kaadu skeptikkojen epäuskoon.Lähde:

Callahan, Tim. 2011. By Any Other Name. e-Skeptic. (24.8.)