maanantai 29. elokuuta 2011

Ristin muotoinen palkki ahdistaa ateistejaMarco Palmezzano: Jeesus Nasaretilaisen Ristiinnaulitseminen (n. 1490). Kuva Wikipediasta. Risti on aiheuttanut kiistoja jo kahden vuosituhannen ajan.
Joel Kontinen

Ateistijärjestö haastaa syyskuun 11.päivän museon (National September 11 Memorial and Museum) oikeuteen ristin muotoisen palkin vuoksi. Neljän amerikkalaisen ateistin mielestä esine aiheuttaa “ruoansulatushäiriöitä, masennusoireita, päänsärkyä, ahdistusta sekä henkistä kipua ja tuskaa”.

Näin he väittävät.

The American Center for Law and Justice –järjestön lakiasiantuntijan Jay Sekulowin mukaan kanne on miltei absurdi.

Mutta ehkäpä meidän on syytä kysyä, miksi ristin muotoisen palkin näkeminen aiheuttaa ahdistusta.

Monet loukkaantuivat ristiin jo ensimmäisellä kristillisellä vuosisadalla, eikä juuri mikään ole muuttunut noista päivistä.

Apostoli Paavali kirjoitti Korintin seurakunnalle:

Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima.” (1. Kor. 1:18).

Miten ihmeessä asia, jota ateistit pitävät hulluutena, voi aiheuttaa ahdistusta?

Loogisesti ajateltuna risti haastaa ateistisen maailmankuvan. Ateistit väittävät, että kaikki oleva on syntynyt tyhjästä ilman mitään erityistä syytä ja että esi-isämme oli mikrobi.

Kristillisen maailmankatsomuksen mukaan ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Kun Aadam ja Eeva rikkoivat Jumalan käskyn, synti ja kuolema tulivat maailmaan. Ihmiskunta tarvitsi Vapahtajan, joka oli meidän kaltaisemme mutta synnitön.

Risti kertoo Kristuksen täytetystä työstä. Se osoittaa, että Jumala on kiinnostunut ihmisistä.

Ei ihme, että ristin näkeminen ahdistaa ateisteja.

Lähde:

Gootman, Elissa. 2011. Atheists Sue to Block Display of Cross-Shaped Beam in 9/11 Museum. The New York Times (28.7.).