sunnuntai 21. elokuuta 2011

Uusi fossiililöytö: Jättilintu eli dinosaurusten kaudellaNäiden dinosaurusten aikana eläneet linnut eivät välttämättä olleet pikkuruisia.

Joel Kontinen

Darvinistisen kertomuksen mukaan linnut ovat dinosaurusten jälkeläisiä. Tutkijat ovat kuitenkin jo pitkään tienneet, että ainakin variksen kokoiset linnut elivät T. rexin kaudella.

Jokin aika sitten Ranskasta löytyi strutsin kokoinen fossiililintu Gargantuavis philoinos. Paleontologit eivät kuitenkaan olleet varmoja, oliko se ainoa dinosaurusten aikana elänyt jättilintu.

Tuore fossiililöytö kertoo, että se ei ollut. Portsmouthin yliopiston paleontologi Darren Naish kollegoineen löysi Kazakstanista fossiloituneen linnun suuren alaleuan, mikä viittaa siihen, että eläimen pääkallon on täytynyt olla 30 sentin pituinen.

Naish kollegoineen antoi linnulle nimen Samrukia nessovi. Linnun arvellaan eläneen 80-83 miljoonaa vuotta sitten, ja se on ilmeisesti ollut ihmistä suurempi.

Tutkijat julkaisivat löytönsä Biology Letters –tiedelehdessä.

Luomisperspektiivistä katsottuna löytö on kiinnostava. Genesiksen mukaan Jumala loi linnut viidentenä luomispäivänä ja maaeläimet kuudentena, joten ei ole lainkaan kummallista nähdä lintujen ja dinosaurusten eläneen samaan aikaan.

Löytö on jo herättänyt valittuja selityksiä evoluutioleirissä. Evoluutioteoria ei suinkaan ennustanut näin iäkkäitä jättilintuja, mutta (uus)darvinismi onkin pohjimmiltaan filosofinen järjestelmä, jota pienet havainnot eivät paljon hetkauta.

Lähde:

Choi, Charles Q. 2011. Gigantic Birds Trod Earth During Age of Dinosaurs. LiveScience. (9.8.).