perjantai 26. elokuuta 2011

Kristityt vastustavat lasten uhraamista EtiopiassaRisti suojelee taikauskolta. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Taikausko voi koitua kohtalokkaaksi, ainakin Etiopian Omojoen alueella. Vaikka maan hallitus on kieltänyt lasten surmaamiset, karaheimon vanhimmat edelleenkin hukuttavat ”kirottuja” lapsia krokotiilejä kuhisevaan jokeen, koska he uskovat näiden houkuttelevan pahoja henkiä heimon alueelle.

Kirous voi olla pienestä kiinni. Jos vauva on muuten terve, mutta alahampaat puhkeavat ennen ylähampaita, lapsi on mingi eli kirottu. Myös lievästi epämuodostuneet tai avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset ovat kirottuja ja päätyvät krokotiilien ruoaksi.

Viranomaiset eivät voi estää surmia, koska niistä tulee rikos vasta sen jälkeen, kun joku on tapettu.

Joukko kristittyjä on ryhtynyt vastustamaan tätä ikivanhaa traditiota. He uskovat, että Jeesuksen Kristuksen voima on suurempi kuin mingin voima ja ovat perustaneet orpokodin ja ottaneet ”kirottuja” lapsia kasvateikseen.

Perinteiset tavat ovat säilyneet pitkään, koska kukaan ei ole kyseenalaistanut niitä. Mingitraditio kertoo siitä, että ajatus jaloista villeistä on mielikuvituksen tuotetta ja että vain evankeliumin voima voi murtaa ikivanhoja tabuja.

Lähde:

LaPlante, Matthew D. 2011. Ethiopia's River of Death. Christianity Today (17.8).