maanantai 21. heinäkuuta 2014

Desmond Tutu liputtaa eutanasian puolesta – sallisi avustetun kuoleman (eli puolustuskyvyttömien ihmisten tappamisen)

Desmond Tutu suosii eutanasiaa. Kuva: Benny Gool, Wikipedia.Joel Kontinen

Nobelisti ja entinen arkkipiispa Desmond Tutu ottaa hanakasti kantaa aikamme ilmiöihin. Hän ei esimerkiksi pidä Israelin politiikasta eikä Uuden testamentin seksuaalietiikasta.

Äskettäin Tutu ilmoitti kannattavansa avustettua kuolemaa eli eutanasiaa. Hänellä on entisenä kirkonmiehenä perin kummallinen käsitys kuolemasta, jota apostoli Paavali luonnehti viholliseksi ja synnin seuraukseksi.

Mutta ääriliberaalit kirkonmiehet eivät mielellään puhu synnistä.

Tutun mukaan Nelson Mandelaa kohdeltiin häpeällisesti. Mandelan ei annettu kuolla vaikka tämä teki pitkään kuolemaa.

Viime aikojen tutkimukset ovat osoittaneet, että avustettu kuolema on ainakin joissakin tapauksissa ollut tai olisi liian hätäinen ja perustelematon ratkaisu.

Meidän ei oikeastaan pitäisi hämmästyä siitä, että homoseksuaalien suosiminen, Israelin vihaaminen (antisemitismi), abortti ja eutanasia näyttävät olevan kytköksissä toisiinsa. Ne, jotka esimerkiksi ajavat homojen oikeuksia, eivät piittaa lainkaan syntymättömien ihmisten tai heikkojen vanhusten oikeuksista, vaan valitsevat tykkäyksensä vallitsevien trendien mukaan.


Lähde:

Smith, David ja Daniel Boffey. 2014. Desmond Tutu plea for 'assisted dying' before historic Lords debate. The Observer (12.7.).