perjantai 11. heinäkuuta 2014

Hyvästi, esi-isä! Tutkijat epäilevät, oliko oletettu esi-isämme H. heidelbergensis edes olemassa

Taiteilija oletti muinaisen esi-isämme (H. heidelbergensis) näyttäneen tältä. Kuva: Jose Luis Martinez Alvarez, Wikipedia.

Joel Kontinen


Luonnontieteissä ei aina voi olla varma, mitä on olemassa ja mitä ei ole. Neljä vuotta sitten jotkut tähtitieteilijät sanoivat olevansa sataprosenttisen varmoja siitä, että eksoplaneetta Gliese 581 d:llä on elämää.

Ongelma on siinä, että Gliese 581 d:tä ei ole olemassa. Sen sisarplaneettaa Gliese 581 g:tä ei myöskään ole olemassa.

Tutkijat olivat erehtyneet pitämään tähden auringonpurkauksia planeettoina.

Tunnettu dinosaurustutkija Jack Horner on sanonut, että kolmasosa dinosauruslajeista ei ole ollut olemassa.

Ihmisen oletetussa evoluutiossa on Idan kaltaisten farssien lisäksi niin ikään jouduttu tunnustamaan, että kaikki esi-isinä mainostetut vanhat luut eivät välttämättä ole esi-isiemme jäännöksiä.

Jotkut ovat siitä huolimatta jaksaneet uskoa. ”Ihmislajin kehityshistoria on tämän päivän biologian kaikkein parhaiten dokumentoituja ja varmempia teorioita”, Eero Junkkaala väitti kirjassaan Alussa Jumala loi … Luomisusko ja tieteellinen maailmankuva (s. 105).

Fossiilisodat ja tutkijoiden lausunnot kertovat jotain vallan muuta.

Science raportoi tällä viikolla Homo heidelbergensisin kohtalosta. Jotkut tutkijat epäilevät, että tämä oletettu H. sapiensin ja neandertalilaisten esi-isä ei edes ollut oma lajinsa. Isopappamme piti elää 200 000 – 800 000 vuotta sitten, mutta nyt jotkut antropologit kirjoittavat historiaa uusiksi ja sanovat, että H. heidelbergensis eli vain ja ainoastaan Euroopassa. Antropologit keksivät muualla asuneille ”esi-isille” muita nimiä.

Nyt he eivät siis tiedä, mitkä oletetut esi-isät olivat olemassa ja mitkä eivät.


Lähteet:

Balter, Michael. 2014. RIP for a key Homo species? Science 345 (6193), 129.

Junkkaala, Eero. 2013. Alussa Jumala loi … Luomisusko ja tieteellinen maailmankuva. Kauniainen: Perussanoma.