sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Malaysia Airlinesin lento 17, ihmisten tappaminen, omatunto ja Genesis

Buk-M2 ilmatorjuntajärjestelmä. Tällainen ohjussysteemi synnytti kauaskantoisen tragedian. Kuva: Leonidl, Wikipedia.
Joel Kontinen

Malaysia Airlinesin lennon 17 ilmatorjuntaohjuksella alas ampuneet asemiehet näkevät luultavasti pitkään painajaisia teostaan – elleivät he ole täysin paatuneita.

Apostoli Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä, että ihminen tietää luonnostaan, mikä on oikein ja mikä väärin.

Jo Genesis kertoo meille, että tappaminen on väärin. Syntiinlankeemuksen jälkeen ihmisen tie johti synnistä syntiin.

Aamulehdessä oli tänään 27.7. koko aukeaman juttu ihmisestä ja tappamisesta. Siinä tarkasteltiin esimerkiksi sotilaskoulutusta ja todettiin:

Ihminen pyrkii luonnostaan pois tappamisen tilanteesta. Sen vuoksi hänen moraalinsa pitää ensin murtaa, jotta sen voi tehdä ensimmäisen kerran, jonka jälkeen kynnys madaltuu.”

Yksi keino on kuvailla vastustaja epäinhimillisenä.

Tämän vuoksi natsit esimerkiksi pitivät juutalaisia epäihmisinä, ja Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen kuvitteli voivansa auttaa luonnonvalintaa karsimalla yksilöitä, joita hän piti epäkelpoina.

Nythän juutalaisviha on taas nostamassa päätään.Kun juutalaiset kuvaillaan hirviöinä, heitä on helpompi vihata.

Aamulehti jatkaa:

Ihminen ei siis ole eläin, jota ohjaa puhdas tappamisen impulssi tai pelkkä tilaisuus, sillä sotilaskoulutuksessa nähdään erinomaisen paljon vaivaa, jotta kynnys ampua kohti saadaan matalammaksi. Sille on syynsä, miksi sotilaat ampuvat ihmisenmuotoisiin maalitauluihin.

Pitkäkään koulutus ei takaa varmuudella sitä, etteivätkö tappamisen aiheuttamat tunnuntuskat, syyllisyys ja painajaiset riivaisi sotilasta hänen loppuelämänsä ajan
.”

Syyllisyyttä on vaikea selittää darvinistisilla apinatarinoilla, mutta Genesis auttaa meitä ymmärtämään, miksi liki 300 ihmistä kuoli ukrainalaiselle pellolle, miksi kaksi suomalaislähettiä ammuttiin kylmäverisesti Afganistanissa tai miksi Irakissa, Nigeriassa, Somaliassa ja Keniassa kuohuu.

Lähde:

Viljakainen, Miika. 2014. Kaaos, vihollisuus ja murha. Aamulehti 27.7., A26–27.