lauantai 13. helmikuuta 2016

Evoluution ongelma: Miksi meillä leuka, vaikka eläimillä ei ole?

Isoilla apinoilla ei ole leukaa. Kuva: Eleifert, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).
Joel Kontinen

Kukaan ei tiedä varmasti, miksi meillä on leuka. Sillä ei näytä olevan mitään varsinaista tehtävää, mutta se on siitä huolimatta. Katso vaikka peiliin.

Apinoilla ei sen sijaan ole leukaa, eikä millään muillakaan eläimillä.

BBC:n luonto-ohjelmassa pohdittiin äskettäin tätä darvinistista pulmaa, mutta edes arvostettujen amerikkalaisten yliopistojen kokeneet leukatutkijat eivät kykene ratkaisemaan leuan ongelmaa.

Evolutionisti uskoo, että meidän muinaisilla esi-isillämme ei ollut leukaa. He olettavat sen tulleen kyytiin joskus myöhemmin evoluution myötä.

Heillä ei kuitenkaan ole tästä näyttöä.

Yksi darvinismin ongelmista on siinä, että kaikilla piirteillä pitäisi olla jokin eloonjäämistä edistävä funktio.

Leualla ei sitä ole.

Jos uskomme Luojaan tai vaikka vain jonkinasteiseen suunnitteluun, ongelma häipyy. Suunnittelija voi tarkoituksellisesti lisätä olioihin piirteitä, jotka korostavat niiden kauneutta ja lisäävät elämän laatua ja sopusuhtaisuutta.

Näyttää siltä, että Jumala loi ihmisen taideteokseksi, joka olisi puutteellinen ilman leukaa.

Tiesitkö, että kultainen leikkaus ei ilmene yksinomaan Ateenan Parthenonissa ja Leonardo da Vincin maalauksissa vaan myös meissä?

Etäisyys jaloista napaan ja navasta päälakeen noudattaa tätä kaavaa eli lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Meissä navan yläpuolisen osuuden pituuden suhde sen alapuoliseen osuuteen on sama kuin alapuolisen osuuden suhde kokonaispituuteemme.

Meidät on tehty ajatteleviksi ja toimiviksi taideteoksiksi.

Meidän luovat kykymme erottavat meidät eläimistä. Pystymme esimerkiksi käyttämään vivahteikasta kieltä, luomaan hienoa musiikkia ja tekemään upeaa taidetta.

Luomakunta on täynnä ällistyttävää kauneutta ja ylisuunnittelua.

Ne kertovat meille luomisesta.Lähde:

Hogenboom, Melissa. 2016. Chins are a bit useless so why do we have them? BBC Earth (4.2.).