maanantai 22. helmikuuta 2016

Kasvin oma sähköposti välittää viestejä lehdiltä juurille koordinoidakseen hiilen ja typen saannin

Kasveilla näyttää olevan oma sähköpostinsa.Joel Kontinen

Kasvikunta on täynnä älykkäitä ratkaisuja. Kasvit on esimerkiksi ohjelmoitu rakentamaan aurinkopaneeleja, jotka kykenevät lisääntymään.

Äskettäin löydettiin maan alla viihtyvä kukka, ja juuri sitä ennen tiedejulkaisut raportoivat ligniinistä, jonka avulla puut voivat kurkottaa korkeuksiin.

Kiinalaistutkijat löysivät hiljattain kasveista uuden yllättävän piirteen: ne käyttävät sähköistä viestintää koordinoidakseen hiilen ja typen saannin.

Current Biology -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että kasvi hyödyntää HY5 -proteiinia, jotta se kasvaisi sopusointuisesti. Juurten ja lehtien täytyy tietää, mitä toisille kuuluu.

HY5 välittää viestejä lehdiltä juurille sähköisesti.

Se on toisin sanoen kuin kasvien sisäinen sähköposti.

Saimme jälleen uuden kiehtovan esimerkin suunnittelusta, joka ylittää evoluution sokean kellosepän taidot.

Apostoli Paavali kirjoitti Rooman kristityille: “Sen, mitä Jumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille. Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.” (Room. 1:19–20).

Luonnon kauneus ja ylisuunnittelu kertovat luomisesta.


Lähde:

Chen, Xiangbin et al. 2016. Shoot-to-Root Mobile Transcription Factor HY5 Coordinates Plant Carbon and Nitrogen Acquisition. Current Biology (11.2.). DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2015.12.066