lauantai 26. kesäkuuta 2010

Ruotsalaisteologi: Jeesusta ei naulittu ristiin


Vain kuolleet haudataan. Jeesuksen tyhjä hauta oli todellinen pääsiäisen ihme. Kuva Jerusalemin puutarhahaudasta. Dennis 1980, Wikipedia.

Joel Kontinen

Göteborgin yliopiston teologi Gunnar Samuelsson sanoo uskovansa, että Jeesus on Jumalan Poika niin kuin Uusi testamentti kertoo. Hän myös uskoo, että meillä on hyvät todisteet Jeesuksen historiallisuudesta.

Samuelsson ei kuitenkaan pidä Jeesuksen ristiinnaulitsemista uskottavana. Hänen mukaansa antiikin kirjallisuudessa ei juurikaan mainita tällaista teloitustapaa.

Vaikka hän pitää Raamatun kuvauksia uskottavina, hän sanoo, että itse tapa, jolla Jeesus kiinnitettiin ristiin, jää teksteissä epäselväksi. Hän arvelee, että Jeesus saatettiin kiinnittää ristin sijasta paaluun.

Samuelsson selittää, että sen ajan latinassa sanoja crux (risti) ja patibulum (poikkipuu) käytettiin laajemmassa kuin vain kirjaimellisessa merkityksessä.

Uudessa testamentissa kerrotaan kuitenkin varsin selvästi, mitä Jeesukselle tehtiin. Johannes esimerkiksi kuvaa evankeliumissaan ristiinnaulitsemista seuraavasti (19:17-19):

Kantaen itse ristiään hän kulki kaupungin ulkopuolelle paikkaan, jota kutsutaan Pääkallonpaikaksi, heprean kielellä Golgata. Siellä sotilaat ristiinnaulitsivat Jeesuksen ja kaksi muuta hänen kanssaan, yhden kummallekin puolelle ja Jeesuksen heidän keskelleen. Pilatus oli kirjoituttanut taulun, joka kiinnitettiin ristiin. Siinä oli sanat: ’Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas’."

Matteus, Markus ja Luukas niin ikään kertovat selvästi, että Jeesus naulittiin ristiin. Hän kärsi ja kuoli Kirjoitusten mukaan meidän syntiemme vuoksi.

Lähde:

Jesus did not die on cross, says scholar.The Telegraph 23.6.2010.